Simpozion despre nocivitatea zgomotului

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bihor va fi amfitrionul unui simpozion international care va fi gazduit în perioada 18 – 20 octombrie de complexul Termal din Baile Felix.

La manifestarea ocazionata de Saptamâna Europeana a Securitatii si Sanatatii în Munca si organizata în parteneriat cu Universitatea Oradea si cu UGIR Bihor si-au confirmat participarea 11 inspectorate teritoriale de munca din vestul tarii, reprezentanti ai Inspectiei Muncii Bucuresti si omologi din Ungaria. Cele 40 de lucrari stiintifice selectate se încadreaza în tema „Reduceti expunerea la zgomot”. În prima zi a simpozionului, trei specialisti bihoreni vor sustine comunicarile în plen, urmând ca lucrarile sa se desfasoare pe trei sectiuni.

În conferinta de presa de joi, inspectorul sef Liviu Lupea al ITM Bihor a reliefat riscul expunerii prelungite la zgomot care, ca factor perturbator, poate provoca invaliditati auditive. „Avizele de mediu cuprind componenta de zgomot iar inspectorii de mediu trebuie sa impuna plafonul maxim admis ca fond de zgomot cât si restrictii pe fiecare instalatie poluanta fonic”, precizeaza Liviu Lupea. Deasemenea, seful ITM Bihor a mai amintit ca aquis-ul comunitar ne obliga sa ne aliniem la standardele de securitate si protectie în munca.

În Bihor, Liviu Lupea aprecieaza ca, în general, firmele mari, cu structura organizatorica bine definita, acorda mai multa atentie contracararii efectelor nocive ale zgomotului. Atât prin dotarea cu casti de protectie a muncitorilor de pe instalatiile zgomotoase cât si prin proiectele industriale per ansamblu.

Cristian Horgos