Simulare: accident nuclear în Ungaria

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Simulare: accident nuclear în Ungaria
Un amplu exerciţiu internaţional s-a derulat cu implicarea a 80 de state şi 11 organizaţii.

Zilele trecute, pompierii militari bihoreni au participat la exercițiul internațional „ConvEx-3 2017”, organizat de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), al cărui scenariu a presupus producerea unui accident nuclear la Centrala Nuclearoelectrică de la Paks (CNE Paks), Ungaria, activitate în care au fost angrenate 80 de state și 11 organizații internaționale.

Pentru acest exercițiu, țara noastră s-a prezentat cu activități având forțe și mijloace în teren pe teritoriul județului Arad, în care au fost implicate echipajele CBRN (de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară) ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Arad, Bihor și Timișoara, echipe specializate din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) Măgurele, Institutului de Cercetări Nucleare Pitești și Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă.

Au fost antrenate autoritățile responsabile de la nivelul județelor Arad, Bihor și Timiș, privind modul de gestionare a situației de urgență radiologică la CNE Paks, cu efect transfrontalier.

Echipajele CBRN ale celor trei inspectorate pentru situații de urgență menționate au desfășurat operațiuni specifice de cercetare, monitorizare și decontaminare radiologică, pompierii militari bihoreni fiind mobilizați joi, 22 iunie, într-un poligon organizat la Arad, pentru cercetarea, identificarea și marcarea unor surse radioactive.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !