Simulare transfrontalieră de inundaţii

Simulare transfrontalieră de inundaţii
AVRAM IANCU - Marţi, reprezentanţii Direcţiei Apelor Crişuri (DAC), ai Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) şi ai Direcţia Apelor Gyula-Ungaria au făcut o simulare în caz de inundaţii, pe râul CrisulNegru, în sectorul Talpoş – Zerind, la 12 kilometri de frontiera ungară.  Simulare transfrontaliera de inundatii II 07.05.2008

Colaborare româno-maghiară

Experţii români au prezentat autorităţilor maghiare de mediu care sunt modalităţile de a pune stavilă apelor, în caz de depăşire a cotelor de apărare, de la tradiţionalii saci cu nisip la folii şi prelate pentru întărirea digului.

„Am constatat o dezvoltare materială şi tehnică la vecinii noştri. Forţa umană a fost bine pregătită şi în trecut, dar acum dotările unt mult mai performante” declară Sandor Bak, directorul Direcţiei Apelor Gyula.

Metoda de apărare care a trezit intersul străinilor a fost „digul gonflabil”, un dispozitiv american, umplut cu apă, ce ridică digul natural. Pompele DAC care realizează acest proces au o capacitate de 1100 litri pe minut, pe când cele ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor (ISU), introduc 2400 litri pe minut.

„Deşi noi nu avem acest tip de dispozitiv, instrumentele maghiare coincid cu cele române. Colaborarea dintre cele două părţi este mai veche şi foarte bună” declară Barabas Akos reprezentantul Ministerului de Mediu Maghiar.

De asemenea, ISU Bihor a prezentat bărcile cu care survolează Crisul Negru, pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Azi a venit rândul autorităţilor române să facă o vizită peste graniţă, pentru a asista la o simulare similară.

„Sperăm să furăm tehnicile lor de lucru, în cazul inundaţiilor. Adevărul este că, oricât de bine am fi dotaţi, cu apele nu ne putem pune. Trebuie să fim tot mai bine pregătiţi” este de părere reprezentanta MMDD, Lucia Varga.
Carmen Brehoi

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !