Sinagoga-muzeu Aachvas Rein a fost reinaugurată în prezența ambasadorului SUA

Sinagoga-muzeu Aachvas Rein a fost reinaugurată în prezența ambasadorului SUA
Sinagoga-muzeu de pe str. Primăriei a fost reinaugurată în prezența ambasadorului SUA, după ce la inaugurarea din iarnă, acesta lipsise.

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, ce funcționează în Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei, a avut, marți, un oaspete de seamă. Este vorba despre ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
Ca fapt inedit, înainte să intre în sinagogă, ambasadorul Klemm a fost reținut, de către Koppelmann, la un video-chat prelungit cu Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România.
Ambasada SUA este cea care a contribuit la reabilitarea sinagogii, cu 130.000 de dolari, bani care s-au investit în stoparea degradării sinagogii, în care ploua, după cum arată primarul Ilie Bolojan. După aceea, Primăria Oradea a preluat sinagoga, a reabilitat-o și a transformat-o în Muzeul Evreilor din Oradea. Atât gazda Felix Koppelmann, cât și ambasadorul Klemm au subliniat meritele fostului ambasador Mark Gitenstein, în atragerea finanțării pentru sinagoga din Oradea.

Recunoscător Americii

Însă, franc, Koppelmann a recunoscut că inaugurarea sinagogii, din decembrie 2018, nu a fost completă, din cauza lipsei ambasadorului SUA. „Suntem foarte mulțumiți că nu am dezamăgit Ambasada SUA și Congresul SUA. Am avut o inaugurare, cu o eroare regretabilă, și anume că invitația nu a ajuns la Excelența Sa. Dar timpul și Dumnezeu ne ajută că îl avem astăzi, aici. Și ăsta nu este finalul. Distinsul nostru primar vă va expune. Vom fi recunoscători totdeauna contribuabililor americani”, i-a transmis Koppelmann lui Klemm.

După ce primul rabin al Oradiei a rostit o rugăciune „pentru odihna sufletească a celor care au construit această sinagogă”, Bolojan a subliniat cum, la etajul sinagogii, a fost amenajat „un loc al memoriei, pentru aducerea aminte a celor peste 20.000 de locuitori evrei ai Oradiei care au murit în timpul Holocaustului”. De asemenea, în sinagoga-muzeu sunt și obiecte donate de membrii comunității evreiești, supraviețuitori ai Holocaustului.

Cadou în limba maghiară

Președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor i-a oferit cadou ambasadorului SUA un volum impresionant, despre istoria Oradiei, în limba maghiară, realizat prin grija revistei Varad. De asemenea, Pasztor a remarcat cum „Primăria a făcut un lucru extraordinar”, la Sinagoga Aachvas Rein. „Am încercat să ajutăm, prin Muzeul Țării Crișurilor, prin donarea de obiecte pentru Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea”, a adăugat Pasztor.
„Acest fond (din care s-au finanțat 130.000 de dolari pentru sinagogă – n.red.) este un simbol de respect adânc al poporului american față de istoria, cultura și tradițiile comunității evreiești, dar și față de România”, a declarat ambasadorul, înainte să viziteze sinagoga-muzeu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !