Sinagoga neologa va fi renovata cu eurofonduri

Sinagoga neologa va fi renovata cu eurofonduri
Sinagoga neologa va fi reabilitată pe bani europeni pentru a fi folosită şi ca sală de concerte şi galerie de artă. Una dintre cele mai reprezentative clădiri monument din centrul municipiului este Sinagoga Neologa din Piaţa Independenţei.

În septembrie 2008, primarul Ilie Bolojan anunţa că negociază un protocol cu reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Oradea în vederea reabilitarea clădirii şi folosirea ei ca galerie de artă şi sală de concerte cât şi pentru oficierea de slujbe religioase la sărbătorile iudaice.

După finalizarea protocolului, Sinagoga Zion a fost dată în anul 2009 în administrarea Consiliului Local Oradea – Administraţia Imobiliară Oradea.

„Având în vedere starea degradată a clădirii, Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei a înaintat un proiect Consiliului Local cu privire la darea acordului de principiu pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric”, a mai explicat Biroul de Presă al Primăriei.

Finanţare transfrontalieră

Municipalitatea a căutat diferite soluţii pentru reabilitarea clădirii, urmând ca prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România să existe posibilitatea finanţării unor programe care privesc reabilitarea clădirilor monument istoric proprietate a cultelor religioase sau a unităţilor administrativ teritoriale.

În urma aprobării de către consilieri a proiectului, se va elabora un studiu de fezabilitate destinat executării lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a Sinagogii, urmând ca membrii Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională să depună proiectul de finanţare pentru reabilitarea clădirii.

Istoricul sinagogilor

Sinagoga Zion de pe malul Crişului Repede a fost construită de comunitatea evreiască neologa apărută în urma scindării, în 1870, a comunităţii evreieşti din Oradea în comunitatea ortodoxă şi cea congresistă, numită şi neologa.

Piatra de temelie a clădirii cu o mie de locuri a fost pusă pe 9 aprilie 1877, iar lucrarea a fost finalizată pe 24 septembrie 1878.

În prezent, Comunitatea Evreilor din Oradea susţine din eforturi proprii reabilitarea Sinagogii ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul, care a fost construită în anul 1890 de antreprenorul Ferenc Knapp după proiectul arhitectului Nándor Bach.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !