Sinagoga Ortodoxa de pe strada Primariei va fi reabilitata

De Crina Dobocan
1Comentariu
Reprezentanţii celor trei instituţii implicate în realizarea proiectului
Reprezentanţii celor trei instituţii implicate în realizarea proiectului
Suma totală necesară restaurării este estimată la 725.000 de euro.

Până la sfârşitul acestei veri Sinagoga Ortodoxă de pe strada Primăriei va intra în reabilitare. Reabilitarea se va face în cadrul unui proiect finanţat de Congresul American, prin Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, cu suma de 300.000 de dolari. Sinagoga urmează să fie transformată într-un Muzeu de Istorie a Evreilor din Oradea şi Bihor.

Proiectul de reabilitare a Sinagogii a fost realizat anul trecut de către arhitectul Cristian Puşcaş de la firma Novartis, Comunitatea Evreiască şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. La finele lui 2011, prin Comunitatea Evreiască din Oradea, proiectul a fost depus la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti în vederea obţinerii finanţării lucrării printr-un program lansat de Congresul American care are ca scop sprijinirea de iniţiative culturale la nivel mondial.

„Ambasada SUA la Bucureşti ne-a sprijinit cu idei şi cu soluţii. Meritul cel mai mare în realizarea acestui proiect îl are Federeaţia Comunităţilor Evreieşti din România, prin preşedintele acesteia, deputatul Aurel Vainer, dar şi organizaţia Joint pentru România, prin preşedintele ei Israel Sabat.

Este o mare realizare pentru Oradea şi e foarte important că o sinagogă din Oradea primeşte finanţare de la Congresul American”, a spus ing. Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea.

Suma necesară reabilitării clădirii de pe strada Primăriei este de 725.000 de euro.

„Proiectul a fost depus în luna decembrie 2011, iar răspunsul a venit abia săptămâna trecută. Practic, au fost depuse 31 de proiecte, dar doar două au fost eligibile. Este foarte important că avem de la ce să pornim. Banii ne vor ajunge pentru turnarea şarpantei, consolidarea fundaţiei şi mai bine de un sfert din suprafeţele exterioare”, a punctat arhitectul Cristian Puşcaş.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, susţine că pentru restul banilor vor fi căutate alte surse de finanţare, una dintre ele fiind Ministerul Culturii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor