Sindicaliştii din administraţie au fost în grevă timp de două ore

Sindicaliştii din administraţie au fost în grevă timp de două ore
Zeci de mii de funcţionari din majoritatea judeţelor au participat, luni, la o grevă de avertisment de două ore, în semn de protest faţă de scăderea salariilor şi de disponibilizările anunţate pentru acest an.

La acţiunea de protest au participat funcţionarii primării, administraţii financiare, serviciile de poliţie comunitară şi din consiliile locale şi judeţene. Greve de avertisment au avut loc în Arad, Timiş, Mureş, Covasna, Sălaj, Bihor, Harghita, Bistriţa, Cluj, Prahova, Neamţ, Iaşi, Constanţa, în timp ce în Giurgiu niciun funcţionar nu a fost în grevă.

În Bistriţa, peste 700 de angajaţi din zece primării - dintre cele 62 din judeţ- au participat la greva de avertisment, cei mai mulţi, 500, fiind angajaţi ai Primăriei Bistriţa. În grevă au intrat şi 130 de sindicalişti care fac parte din Sindicatul Administraţiei Publice de pe Valea Bârgăului care reuneşte angajaţi din primăriile Livezile, Josenii Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului şi Prundu Bârgăului, dar şi 45 de angajaţi ai Primăriei Sângeorz-Băi care fac parte din Sindicatul Independentul.

În Iaşi au protestat doar angajaţii din Primărie, deoarece funcţionarii din Prefectură şi Consiliul Judeţean nu sunt afiliaţi la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locală (FNSA).Potrivit liderului de sindicat din municipalitate, principala nemulţumire face referere la schimbările ce ar urma să fie efectuate în organigramă, astfel încât Primăria să numere 362 de angajaţi faţă de 737 de angajaţi cât are în prezent. Recent, primarul Gheorghe Nichita a declarat că acest scop ar putea fi atins prin externalizarea unor direcţii, însă a subliniat că nu s-ar economosi bani, ci, dimpotrivă, cheltuielile bugetare ar creşte.

La Timişoara activitatea la registratura, casieriile şi ghişeele Primăriei nu a fost întreruptă, chiar dacă sediul administraţiei publice locale a fost împânzit de afişe care anunţau grevă de avertisment între orele 8.00 şi 10.00.  În Constanţa au participat la protest angajaţii din Primărie şi cei ai Consiliului Judeţean, iar în Arad doar cei ai Consiliul Judeţean.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie(FNSA) a cerut, luni, 1 februarie, organizarea de urgenţă a unor negocieri pentru rezolvarea revendicărilor anunţate de sindicalişti, în caz contrar trecându-se la greva generală pe termen nelimitat începând cu data de 12 februarie. Reprezentanţii FNSA au anunţat, de asemenea, că vor picheta pe 9 februarie sediile Ministerului Muncii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !