Sindicaliştii din Sănătate avertizează Guvernul asupra legii salarizării

Sindicaliştii din Sănătate avertizează Guvernul asupra legii salarizării
Federaţia Solidaritatea Sanitară din România avertizează că Executivul riscă să scoată bugetarii în stradă înainte de data stabilită de sindicate pentru declanşarea protestelor, ca urmare a problemelor apărute la aplicarea Legii unice de salarizare.

“După ce am atras atenţia, timp de mai multe săptămâni, asupra dificultăţilor pe care le ridică aplicarea Legii unice de salarizare, solicitând elaborarea normelor de aplicare în comisiile de dialog social din cadrul fiecărui minister, pus în faţa unei realităţi a cărei apariţie a negat-o continuu, Guvernul a găsit acarul Păun: <contabilii> care aplică legea în unităţi (de fapt, e vorba de personalul de la resurse umane)”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă.

Potrivit sindicaliştilor, scăderea salariilor este cauzată, în principal, de modul neprofesionist în care a fost elaborata Legea unică. “În acelaşi timp, o mare parte din vină pentru situaţia actuală aparţine Guvernului şi ministerelor de resort care au refuzat în mod sistematic sa asculte problemele ridicate de noi inainte de a se ajunge la aceasta situaţie, împiedicâd crearea cadrului legal care să asigure menţinerea salariilor la acelaşi nivel cu 2009. Ceea ce se întâmplă la aplicarea Legii unice de salarizare este rezultatul refuzului dialogului cu partenerii sociali în special la nivelul ordonatorilor principali de credit”, mai spune Rotilă.

Pentru remedierea situaţiilor ivite în sectorul sanitar, Federatia Solidaritatea Sanitară solicită constituirea unei comisii de monitorizare a aplicării Legii 330/2009 la nivelul Ministerului Sănătăţii, formată din reprezentanţii ministerului şi cei ai organizaţiilor sindicale semnatare ale Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară și deblocarea discuțiilor pe marginea acestei legi, inclusiv în ceea ce priveste coeficientii de ierarhizare.

Angajaţii Spitalului Clinic CF2 din Bucureşti au declanşat, miercuri după-amiază, un protest spontan, din cauza nemulţumirilor legate de micşorarea salariilor. Medicii şi asistentele susţin că lefurile le-au fost reduse, în medie, cu 100 de lei. Ei reclamă şi faptul că nu dispun de materialele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.

Protestul este urmarea intrării în vigoare a Legii unice a salarizării, ale cărei efecte se resimt în buzunarul bugetarilor la încasarea salariului pe ianuarie.

 

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !