Sindicaliştii faţă-n faţă cu parlamentarii

Deputatii Cornel Popa, Eduard Helvig, Valer Boeriu, Soki Bela si Merka Miroslav au fost singurii parlamentari de Bihor care au acceptat invitatia conducerii Sindicatului Liber din Învatamânt Bihor (SLÎ) de a participa la o întâlnire al carui subiect a fost criza din învatamânt, respectiv greva generala.

Întâlnirea a avut loc sâmbata, în sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bihor. Alaturi de sindicalisti au fost inspectorul scolar general Liliana Antonescu, Ioan Seres, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, si Gheorghe Ionescu, presedintele Corpului Profesional Universitar, sindicatul cadrelor didactice de la Universitatea Oradea. Discutiile s-au purtat într-o atmosfera destinsa. De acum încolo…


„Actiunea noastra va continua, nu ne vom lasa, pentru ca ceea ce am primit este foarte putin”, a spus hotarât Ioan Tent, presedintele SLÎ Bihor. Acesta a mai subliniat faptul ca cele doua saptamâni de greva de pâna acum nu au afectat cu nimic programul scolar. „Ceea ce se va întâmpla de acum încolo va avea repercusiuni asupra copiilor, asta în cazul în care nu vom fi ascultati”, a spus liderul sindical.

În replica, Cornel Popa a tinut sa reitereze ca tot ceea ce Guvernul a promis în acordul oferit se va realiza. „Sunt constient de problemele cu care va confruntati de ani de zile. Eu sunt cu inima alaturi de dumneavoastra. Dar este absolut normal ca Guvernul sa nu raspunda afirmativ la toate revendicarile cerute, deoarece toata lumea v-ar urma exemplul”, a spus deputatul. „Nu ne bagati în aceeasi oala cu toata lumea. Noi nu putem fi comparati cu minerii sau alte categorii sociale”, a replicat Gheorghe Ionescu.

„Sa terminam”


Eduard Helving a ajuns la parerea ca, „indiferent de solutiile care se vor gasi, vom ramâne cu aceleasi probleme. Deoarece noi întotdeauna gasim solutii de moment, si nu pentru viitor”. Desi considera ca revendicarile cadrelor didactce sunt îndreptatite, Soki Bela a spus foarte hotârât si sigur pe el ca „ar fi mai bine sa terminam cu greva asta”. Mai în gluma, mai în serios, acesta a acuzat conducerea ISJ Bihor ca nu-l invita decât atunci când au probleme. Dupa 2-3 ore de discutii fara „amin”, Ioan Tent a tras concluzia ca „cel mai bine ar fi sa ne întâlnim mai des în aceasta formula”.

Ioana Iuhas