Sindicalistii Metrorex intra in greva

Sindicalistii Metrorex intra in greva
BUCUREŞTI – Sindicaliştii de la Metrorex vor depune, luni, la Camera de Muncă procesul verbal încheiat, vineri, cu angajatorul şi vor declanşa greva în termen de şapte zile, a declarat, vineri, pentru NewsIn, liderul sindical Ion Rădoi.

‘Luni, vom depune la Camera de Muncă procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu Metrorex , iar în termen de şapte zile, probabil, că vom declanşa greva’, a spus Rădoi.

Sindicaliştii de la Metrorex s-au întâlnit vineri cu reprezentaţii societăţii pentru a discuta nemulţumirile angajaţilor. În urma discuţiilor, sindicaliştii au decis să declanşeze conflictul de muncă, deoarece societatea Metrorex nu a aprobat bugetul şi a retras şi oferta de 6% pentru majorarea salariilor.

‘Din câte cunosc, bugetul nu a fost încă aprobat, iar conflictul rămâne deschis’, a precizat Ion Rădoi.
Sindicaliştii au depus o sesizare de conciliere la Camera de Muncă din subordinea Ministerului Muncii încă din data de 2 februarie, însă

Ministerul a refuzat să înregistrreze conflictul, fapt care îi împiedică pe sindicalişti să iniţieze acţiuni de protest.
‘Ministerul nu a vrut să înregistreze cererea de conciliere’, a spus Rădoi. ‘Ministerul şi Metrorex sunt în legătură şi de aceea nu a fost înregistrată cererea, pentru a ne împiedica să iniţiem acţiunile de protest’, a precizat Rădoi.

Sindicaliştii de la Metrorex anunţau, la sfârşitul lunii ianuarie, că vor declanşa greva de avertisment şi greva generală în data de 12 februarie pentru că Metrorex a refuzat în repetate rânduri să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, care expira în 31 ianuarie.

Sindicaliştii cer majorarea salariilor cu 40% faţă de nivelul actual, dar conducerea companiei a refuzat negocierile pe motiv că nu a fost aprobat încă bugetul. Salariul mediu al lucrătorilor de la metrou este de aproximativ 1.000-1.200 de lei. Sindicaliştii mai cer, pe lângă majorările salariale, şi acordarea alimentaţiei de protecţie, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, asigurarea de scule şi piese de schimb, precum şi a uniformelor de serviciu.

Conducerea Metrorex le-a propus lucrătorilor de la metrou o creştere salarială de şase procente într-o primă etapă, urmând ca, în cea de-a doua etapă, să se acorde o nouă creştere salarială, propunere care nu a fost acceptată de sindicalişti.

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului, Radu Berceanu, declara, săptămâna trecută, că nu poate să le ofere angajaţilor Metrorex creşterile salariale de 40% pe care le revendică reprezentanţii sindicatului.

Potrivit lui Rădoi, 98% dintre salariaţi sunt de acord cu declanşarea grevei, iar în timpul protestelor trenurile de metrou vor funcţiona la o treime din capacitate, doar între orele 17.00 şi 24.00. ‘Va fi o mare problemă, pentru că greva va ţine două sau trei zile şi aproximativ 700.000 de călători circulă zilnic cu metroul. Acest număr va fi foarte greu de preluat de mijloacele de transport de suprafaţă, chiar dacă numărul lor va fi suplimentat’, a mai spus Ion Rădoi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !