Sindicaliştii protestează, dacă salariul minim nu va fi majorat

Reactualizat la:
Sindicaliştii protestează, dacă salariul minim nu va fi majorat
Sindicaliştii ameninţă că de miercuri vor picheta, pe termen nelimitat, sediile ministerelor Muncii şi Economiei, precum şi pe cele ale prefecturilor din ţară, dacă Guvernul nu decide majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii vor ieşi, de miercuri, în stradă. Potrivit lui Petcu, aceştia vor picheta, pe perioadă nedeterminată, între orele 9.00 şi 12.00, sediile ministerelor Muncii, Economiei şi prefecturilor din ţară, în cazul în care premierul Călin Popescu Tăriceanu nu va decide majorarea salariului minim la 540 de lei începând din 1 iulie.

Petcu a spus că refuză orice altă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, deoarece sindicaliştii şi-au exprimat punctul de vedere la discuţiile de miercurea trecută.

“Dacă apucăm să începem protestele, nu mai acceptăm 540 de lei salariul minim, de la 1 iulie avem mandat să cerem 600 de lei, pentru că au crescut şi preţurile. Dacă ne lasă să intrăm în acţiuni, vom continua până la toamnă, iar de la toamnă vom da jos Guvernul”, a precizat Petcu.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Ovidiu Jurca a spus că decizia tuturor confederaţiilor sindicale va fi comună. “În cazul în care Guvernul nu va majora salariul minim la 540 de lei, vom ieşi cu toţii în stradă, pentru că această chestiune afectează pe toată lumea”, a precizat Jurca.

Potrivit lui Jurca, reprezentanţii sindicaliştilor şi cei ai patronatelor se vor întâlni, luni după-amiază, cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, pentru a-i înmâna argumentaţiile majorării salariului minim la 540 de lei.

Sindicaliştii susţin că deşi cu 30 de zile în urmă ministrul Muncii declara că în primul semestru al anului 2008 încasările la buget au depăşit cu opt la sută previziunile, în prezent acesta justifică refuzul Guvernului de a-şi respecta angajamentul prin aceea că nu sunt fonduri la buget pentru creşterea salariului minim pe economie.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu spune că sindicaliştii sunt hotărâţi să protesteze în stradă până la obţinerea, din partea Guvernului, a unui salariu minim pe economie de 540 de lei începând de la 1 iulie, aşa cum Executivul s-a angajat în decembrie 2007.

Sindicaliştii ameninţau de săptămâna trecută cu proteste dacă de la 1 iulie nu se va aproba majorarea salariului minim la 540 de lei, aşa cum fusese stabilit printr-o hotărâre de Guvern în decembrie 2007, liderii confederaţiilor spunând şi că vor cere mărirea salariului minim la 600 de lei.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din decembrie 2007, această majorare ar trebui să se realizeze doar dacă sunt îndepliniţi anumiţi indicatori economici.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a întâlnit, miercurea trecută, cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Prognoză, ai sindicatelor şi patronatelor, pentru a vedea în ce măsură majorarea salariului minim de la 500 de lei, cât este în prezent, la 540 de lei este posibilă de la 1 iulie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase