Sindicaliştii şi-au prezentat obiectivele pe 2008

ORADEA – Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ s-au întâlnit în cursul acestei săptămâni cu ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei.

Majorarea salarială a dascălilor pe anul 2008 a fost unul din principalele subiecte discutate. Conform celor declarate de Ioan Ţenţ, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Bihor, Adomniţei estimează o majorare salarială de 5% din rata inflaţiei, majorare cu care sindicaliştii nu sunt de acord. „Deşi ministrul a estimat 5%, e imposibil să fie aşa. Din surse neoficialele, avem informaţii că majorarea pe 2008 va fi de 12 – 14 %”, spune încrezător Ţenţ.

Reaşezarea grilei de salarizare a personalului din învăţământ, precum şi negocierea pentru elaborarea unei noi legi de salarizare a personalului din învăţământ, care să întregească pachetul proiectelor de legi ale învăţământului supuse dezbaterii publice sunt alte obiective pe care sindicaliştii le-au prezentat ministrului. „Legea salarizării este eterna noastră problemă.

Nici un Guvern nu a dorit niciodată să avem o lege a salarizării în învăţământ. Ori această lege va arăta clar diferenţele salariale foarte mari dintre bugetari”, a mai adăugat Ioan Ţenţ.

Obiective pentru 2008

Alte obiective ale sindicaliştilor pe anul 2008 sunt: negocierea unui noi contract colectiv de muncă, deblocarea promovării în trepte profesionale a personalului didactic auxiliar şi a personalului nedidatic, rezolvarea problemei decontării cheltuielilor de navetă pentru personalul didactic angajat în unităţile conexe de învăţământ, stabilirea unor criterii de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic, reglementarea unitară, la nivel naţional, a acordării unor sporuri specifice personalului din învăţământ, precum şi elaborarea unui act normativ în vederea extinderii, la nivel naţional, a acordării drepturilor salariale câştigate prin instanţe judecătoreşti. De asemenea, sindicaliştii doresc elaborarea nomenclatorului privind bolile profesionale pentru personalul din învăţământ.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !