Sindicatul arde, Koncsek îl „piaptănă”

29Comentarii
Sindicatul arde, Koncsek îl „piaptănă”
Dreptul la replică al şefei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) faţă de comunicatul sindicatului ProAS se pierde în detalii. Pozitie DGASPC

Directoarea DGASPC Bihor, Koncsek Zita, a trecut în tăcere peste articolele de presă care anunţau pe 14 august înaintarea de la Poliţie la Parchetul Oradea a dosarului în care domnia sa şi alţi directori de servicii din cadrul DGASPC sunt cercetaţi penal pentru eludarea unei licitaţii de circa 24 miliarde de lei vechi pentru lucrări publice la Castelul Cadea, care era oricum revendicat.

Însă punctul de vedere exprimat luni în Jurnal bihorean de liderul sindicatului PRO AS din cadrul DGASPC Bihor i-a provocat directoarei Koncsek o reacţie publică pe care o puteţi lectura integral pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro).

În prima parte, şefa DGASPC insistă pe citate din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, deşi liderul sindicatului PRO AS nu a avansat în presă o zi pentru grevă, ci pentru miting.

Apoi, Koncsek Zita consideră că e foarte important să se ştie că membrii cotizanţi la ProAS sunt 825, şi nu circa o mie, diferenţa apărând de la alte două sindicate mai mici, dar atrase în negocieri de conducerea DGASPC Bihor.

În fine, şefa DGASPC se exprimă şi faţă de principala nemulţumire a sindicatului ProAS, şi anume că aceştia au trebuit să se lupte în justiţie pentru a-şi câştiga sporuri salariale de 300 miliarde de lei vechi, în timp ce conducerea DGASPC se autopremia pentru „activităţi deosebite”. Dar Koncsek pasează Consiliului Judeţean Bihor problema asigurării de la bugetul public a celor 300 miliarde de lei vechi, insistând doar asupra celor „trei miliarde” care trebuie plătite executorului judecătoresc. „Aceşti bani s-ar putea folosi în alte scopuri sociale sau de investiţie, fără a mai accentua scopul nejustificat al utilizării banului public, doar în interesul sindicatului ProAs prin intermediul executorului judecătoresc”, arată Koncsek, fără a-şi asuma responsabilitatea tranşării la timp a problemei sporurilor salariale.

Control de la CJ

Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a anunţat că va soluţiona revendicarea ProAS de demitere a conducerii DGASPC doar după ce Corpul de Control al instituţiei va verifica toate aspectele semnalate de sindicalişti.

Ţîrle a reamintit că există o sentinţă definitivă şi irevocabilă care obligă DGASPC şi CJ Bihor să plătească sporurile salariale neacordate de directoarea Koncsek încă din anul 2006. Dar şeful CJ a explicat de ce nu le poate plăti acum: „Bugetul pe anul în curs nu are prevăzut un asemenea capitol de cheltuieli, iar legea îmi interzice să semnez dispoziţii de plată fără acoperire în buget”, a explicat Ţîrle.

Controlul la DGASPC va începe după ce va finaliza verificările la Filarmonica de Stat, unde sindicaliştii au reclamat discriminări din partea directorului Sarkadi Zsolt.

 

Cristian Horgos

Taguri:


29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor