Singurii „italieni” din judeţ

Singurii „italieni” din judeţ
Deva – Colegiul „Transilvania” Deva este singura şcoală din judeţ în care se predă limba italiană. Unitatea de învăţământ deveană este, totodată, şi singurul colegiu din ţară cu profil tehnic bilingv. În anul 1996 s-a înfiinţat prima clasă de acest fel.

Elevii claselor de italiană au astăzi posibilitatea de a studia şi alte materii în această limbă (chimie, biologie, cultura şi civilizaţia Italiei, istoria Italiei, geografia Italiei), cu un profesor de specialitate, numit de Ministerul Afacerilor Externe.

Spre deosebire de elevii celorlalte clase bilingve, elevii Colegiului “Transilvania” vor susţine, la examenul de bacalaureat, proba scrisă la limba italiană şi o disciplină la alegere din cele studiate în această limbă. Diploma care va fi obţinută este recunoscută de statul italian. Elevii care au ales să studieze în limba italiană au avut ocazia de a participa la schimburi culturale ce s-au derulat în Italia încă din anul 2000. În prezent colegiul îşi propune o colaborare cu o şcoală din Galatina, prin derularea proiectului “Influenţele Imperiului Roman în provinciile cucerite”.

Majoritatea tinerilor deveni au ales studierea limbii italiene deoarece este ceva nou pentru ei. ”M-am plictisit de limba engleză şi mi-am propus să încerc ceva nou. Mi se pare puţin greu, dar cred că îmi va fi de folos pentru că doresc să urmez o facultate în domeniul publicităţii”, spune elevul Blăgăilă-Lazăr Andrei. De asemenea, elevul Luca Alexandru afirmă că italiana îi va fi de folos tot la facultate. Ardelean Bogdan din clasa a XII-a afirmă că: „Am decis să aleg limba italiană în special pentru diploma de bac. care este recunoscută în Italia.”

Andreea Gabor
Alina Haida0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !