Sistem scolar cu hibe confesional-etnice

De Cristina Ghilea
Daniel Negrean
Daniel Negrean
Consilierii locali au votat „mecanic” noua structură educaţională, spre nemulţumirea aleşilor UDMR.

Fosta şcoală Andrei Muresanu este o sursă inepuizabilă de nemulţumiri şi scandaluri. La începutul anului, în ianuarie, prelaţi şi părinţii mai multor copii au protestat faţă de trecerea unităţii de sub tutela ortodocşilor sub cea a mult mai prestigiosului Colegiu Mihai Eminescu. Marti, executivul a dat-o la întors: clasele şcolii din Rogerius, de pe Aluminei 88 rămân la ortodocşi. Asta, desigur, a stârnit, acum, protestele în părinţii copiilor care frecventează clasele maghiare. Aceştia preferă să-şi vadă copiii înscrişi la o şcoală de renume decât la viitor liceu confesional, şi încă de altă religie…

„Noi aşa considerăm că viitorul copiilor noştri este la Colegiul Mihai Eminescu şi nu la Liceul Ortodox. Aparţinând acolo, ar fi avut continuitate într-un sistem performant poate până la BAC”, ne-a spus Fulop Erika, una dintre puţinii părinţi veniţi în Sala Mare a Primăriei să asiste la şedinţă.

104 semnături

Portavocea acestora s-a făcut Biro Rozalia, fosta viceprimăriţă şi membră în consiliul de administaţie al Liceului Ortodox. „Cum s-au făcut aceste modificări? Cu ce argumente? Cum se fundamentează acestea?”, a cerut consilierul local să afle. Biro spune, şi administraţia locală a recunoscut ulterior, că revenirea claselor de pe Aluminei 88 la Liceul Ortodox s-a făcut fără nicio consultare şi fără nicio avizare a părinţilor. „Sunt 15 copii în clasa I care s-au înscris ştiind că vor merge la şcoală la o structură a Colegiului Mihai Eminescu. În urma deciziei din Consiliul Local, aceştia se vor trezi că, din 24 iulie, sunt înscrişi, de fapt, la un liceu ortodox”, a spus consiliera, scoţând pe masă o listă cu 104 semnături ale părinţilor din toate clasele de limbă maghiară din acea unitate, care se opun revenirii la ortodocşi.

În replică, liberalul Daniel Negreanu, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar a spus că „toţi copiii de acolo au vrut să rămână la Liceul Ortodox” şi că „numărul 100 de puţin cam mare” faţă de numărul de copii maghiari din acest liceu.

A trecut

„Propunerea mea e următoarea: să votăm structura şcolară fără modificările la Liceul Eminescu şi la Liceul Ortodox. Situaţia aceasta s-o rezolvăm după una, două sau trei săptămâni, după ce parcurgem toate discuţiile necesare”, a cerut Biro. În zadar, însă.

Reaşezarea sistemului şcolar orădean a întrunit, ieri, majoritatea necesară în Consiliul Local urmând să intre în vigoare din această toamnă. USL a adunat, fără emoţii, voturile necesare, în număr de 17, cei şapte UDMR-işti şi PDL-işti neavând decât să se supună majorităţii.

Problemă complicată

O realitate orădeană este că, prin înfiinţarea liceelor confesionale care includ şi clase primare, a scăzut drastic frecvenţa elevilor maghiari din şcolile de cartier, motiv pentru care clasele abia fac minimul necesar de 12 elevi pentru înfiinţare. O altă certitudine este reticenţa părinţilor maghiari de a-şi înscrie copiii la Liceul Ortodox. Mai mult, Biro Rozalia insistă că Legea Educaţiei, la articolul 61, punctul 8 ar prevedea că reaşezarea sistemului de învăţământ se face „cu respectarea interesului copiilor”, motiv pentru care ar fi fost necesară consultarea tuturor părinţilor afectaţi.

Primarul Ilie Bolojan şi-a asumat observaţia că schimbarea tutelei claselor s-a făcut fără consultarea părinţilor dar spune că-şi asumă observaţia numai în ceea ce-i priveşte pe cei tocmai înscrişi în clasa I: „ceilalţi au fost la ortodocşi şi înainte şi acum au revenit la forma în care au început. Oricum, nici conducerea Liceului Eminescu n-a fost de acord să preia aceste clase”.

„Pentru copiii maghiari, sună mai bine să fie la Liceul Eminescu, acesta e mai deschis decât la ortodocşi, care e „sens unic”, a mai admis edilul şef.

O întrebare adresată de Biro Rozalia liberalului Ioan Cupşa, preşedinte de şedinţă, într-o ocazie informală ulterioară, pare a sintetiza un punct de vedere: „Dumneavoastră v-aţi înscrie copilul la un liceu, să spunem, reformat?”

 

Fact box

Alte modificări

Patru unităţi de învăţământ au primit personalitate juridică în urma votului aleşilor locali de ieri. Acestea sunt Şcoala Gimnazială Octavian Goga cu substructura Grădiniţa cu program prelungit nr. 42, Grădiniţa cu program prelungit nr. 56, Grădiniţa cu program prelungit nr. 25 cu substructurile Grădiniţa cu program prelungit nr. 22 şi nr. 1 – Velenţa şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 34 cu substructura Grădiniţa cu program prelungit nr 48.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !