Sisteme de alarmă la grădiniţe

Sisteme de alarmă la grădiniţe
ORADEA – Grădiniţele din Oradea, şi o parte din şcoli, îşi vor pune sisteme de alarmă pentru a se feri de hoţi. Asta după ce luni la rând unităţile au fost ţinta hoţilor, fiind prădate de aparatură electronică, mâncare şi alte bunuri găsite la îndemână.

Există grădiniţe care într-o singură lună au fost sparte şi de patru ori.

Prin urmare, 43 de grădiniţe aflate în administrarea Primăriei şi şapte şcoli din Oradea îşi vor monta cât de curând sisteme de pază prin senzori. „Va fi un sistem de pază prin senzori şi se va lucra cu firma Casido Galaţi. Deocamdată nu se ştie valoarea contractului”, a declarat Carmen Cherteş, reprezentantul Primăriei Oradea. Sumele de bani necesare instalării sistemelor de alarmă vor fi suportate de la bugetul local.

Economie la buget

Potrivit directorului Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), Marcel Boloş, multe dintre unităţile de învăţământ din Oradea nu au posibilitatea de a-şi asigura paza cu gardieni sau oameni de pază, şi s-a ajuns la concluzia că pentru a plăti paznici la şcoală este nevoie de o sumă mult mai mare decât în cazul unui sistem de alarmă. „Prin formula asta de supraveghere facem economie şi la cheltuielile cu paza. Pentru a plăti paznici este nevoie de o sumă de două ori mai mare decât la supravegherea video sau cu sistem de alarmă”, a declarat directorul AIO. „Până la urmă aici se va ajunge peste tot”, a mai adăugat Marcel Boloş.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Liana Antonescu, a precizat că fiecare unitate de învăţământ va decide dacă apelează sau nu la un sistem de pază. „Multe grădiniţe au fost sparte şi li s-a furat aparatură tehnică de valoare mare. Asta-i face să se îndrepte spre sistemele de alarmă. De regulă hoţi nu sunt găsiţi şi prejudiciul nu este recuperat”, a declarat inspectorul-şef.

Grădiniţe sparte

În luna februarie, grădiniţa de lângă Liceul „Onisifor Ghibu” din cartierul Nufărul a fost ţinta unui jaf. Hoţii au spart unitatea la sfârşitul unei săptămâni şi au furat opt radiocasetofoane, cinci DVD-playere, o cameră de filmat, un aparat foto digital, un monitor şi jucării mai scumpe. Răufăcătorii, care ştiau că-i aşteaptă o pradă consistentă, au depus eforturi ca să taie un grilaj de la o intrare laterală, forţând şi o uşă cu ustensile folosite de regulă de către spărgătorii calificaţi. Unitatea a mai fost călcată de hoţi. Reamintim că în noiembrie 2007 a mai fost vandalizată o grădiniţă de pe strada Moscovei şi tot anul trecut a fost jefuită o altă grădiniţă, de pe strada Roman Ciorogariu, din Oradea.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !