Sisteme de comunicație secrete. La mulți ani, Armata Română!

De Otilia Șandor
Sisteme de comunicație secrete. La mulți ani, Armata Română!
© Foto: Costel Demian
Unitatea militară 01232 Oradea (Centrul 54 de Comunicații) și-a deschis porțile joi, de Ziua Armatei. Transmisioniștii din Armata Bihor și-au expus tehnica.

Tehnică admirată

Preț de două ore, copii de la mai multe grădinițe și alți civili au putut admira tehnica folosită de transmisioniștii din această unitate militară.

Pe scurt, fiecare structură de siguranță a statului poate avea nevoie să comunice, secret, cu o altă structură, fără a fi interceptată din exterior.

În curtea UM 01232, a fost expusă o mașină de teren în aparență, în fapt, o autostație radio Panter 2000 H, care e trimisă, acolo unde se solicită, pentru a asigura comunicarea prin unde radio, în mod secretizat.

La standul transmisioniștilor, s-a putut admira și Panter V, o autostație mică ce folosește unde scurte și ultrascurte, fiind varianta portabilă la mână a mașinii autostație radio Panter 2000 H.

Alte două autospeciale radio RL au fost expuse, pentru văzul vizitatorilor, autospeciale care asigură și ele comunicarea între structuri, a explicat mr. Constantin Dudău, ofițer cu informarea și relații publice din UM 01232.

Cei mai mici au avut voie să atingă armele soldaților, inclusiv stațiile de buzunar, intrând „pe frontul de luptă”.
Istoric

În 1 octombrie 1952 s-a înființat Batalionul 377 Transmisiuni, prin transformarea Companiei 377 Transmisiuni din Divizia 95 Infanterie.

În 23 februarie 1959, unitatea se transformă în Batalionul 54 Transmisiuni.

Mai târziu primește drapelul de luptă, reînnoit în 1996, iar în 1 ianuarie 2007, unitatea se transformă în Centru 54 Comunicații RMNC.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !