Sistemul informatic blochează medicina

Sistemul informatic blochează medicina
DEVA – Din cauza deciziei Casei Naţionale de Sănătate de a introduce, din luna aprilie, Sistemul informatic unic integrat de raportare a activităţii (SIUI) în sistemul medical, medicii de familie vor avea tot mai puţin timp pentru pacienţi. Video 

Ei vor fi nevoiţi să aloce mult mai mult timp completării diverselor formulare, decât să consulte bolnavii.Colegiul medicilor Hunedoara susţine că noul sistem este doar în avantajul CAS, care va avea un total control inclusiv asupra datelor personale ale pacienţilor, dar îi dezavantajează net pe asiguraţi şi pe medici. Săptămâna viitoare medicii vor adresa un protest atât către CNAS, cât şi către minister.

 

Medicii hunedoreni apreciază că, din cauza formularisticii stufoase pe care o vor avea de completat pentru fiecare pacient, atât în scris, cât şi pe calculator, timpul destinat consultaţiilor propriu-zise se diminuează foarte mult.

 

Dacă acum ajung să consulte până la 70 de pacienţi pe zi, după introducerea SIUI vor putea vedea maxim 20.


Deşi a costat 119 milioane de Euro, noul program dă erori şi nu garantează siguranţa datelor medicale. În plus, după noile reglementări, pacienţii vor trebui să se prezinte la fiecare consultaţie medicală cu o dovadă că sunt asiguraţi.

 

Dacă un angajator declară că a plătit CAS-ul pentru un angajat dar, în urma verificărilor, se constată că nu e aşa, medicul care a făcut recomandările medicale (analize, medicamente, tratamente) va trebui să suporte costul acestora.


CNAS doreşte să controleze prin SIUI fiecare prescripţie, gramaj de medicamente şi chiar starea şi istoricul medical şi social al fiecărui pacient, dar nu dă soluţii pentru ca actul medical să se desfăşoare în folosul asiguratului.

Medici puţini, pacienţi mulţi
Media de vârstă a celor 252 de medici de familie hunedoreni este de 45 de ani, şi sunt tot mai puţini doritori să intre în sistem. La fiecare dintre ei sunt înscrişi, în medie, 2.000 de pacienţi. De la începutul anului fiecare a consultat circa 1500 dintre ei.După introducerea SIUI, ei vor mai avea timp doar pentru cel mult o treime dintre ei.

 

Dana Ioan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !