Situatie dezastruoasa in Timis la datoriile la credite

De Marcel Hoster
Situatie dezastruoasa in Timis la datoriile la credite
Situatie dezastruoasa in Timis la datoriile la credite
Clienţii bancari cu credite din Timiş îşi plătesc tot mai greu ratele datorate. Restanţele sunt în creştere galopantă, iar la cele în alte valute decât leul aproape s-au dublat într-un singur an.

Probleme mari pentru firmele şi persoanele fizice cu credite contractate la băncile româneşti. Situaţia economică dificilă, veniturile în scădere, toate acestea afectează decisiv posibilitatea de rambursare la termen a sumelor datorate pentru contractele semnate. Conform datelor oficiale ale Băncii Naţionale a României cele mai mari restanţe sunt la contractele în valută. La sfârşitul lunii august, timişenii rămăseseră în urmă cu ratele cu o sumă totală de 991 milioane de lei în echivalent, la contractele de finanţare în alte valute decât leul.

Aceasta reprezintă o creştere extrem de mare faţă de luna similară a anului precedent atunci când sumele restante de abia depăşeau 500 de milioane de lei. Situaţia este cu atât mai periculoasă cu cât valoarea totală a creditelor existente în sold a rămas la aceiaşi valoare, puţin peste 5,5 miliarde de lei echivalent. Sumele sunt egal distribuite între clienţii persoane fizice şi cei persoane juridice. 1, 7 miliarde de lei din suma totală datorată de persoanele fizice era reprezentată de finanţările pentru locuinţe.

La creditele în lei datoriile sunt mult mai mici, sub jumătate. Mai precis, este vorba de 410 milioane de lei, dar şi valoarea totală a creditelor contractate este mult mai mică, de doar 2,5 miliarde de lei. Aici, ponderea sumelor folosite pentru achiziţia de locuinţe este nesemnificativă, de doar 39 milioane de lei. Creşterea faţă de august 2011 este mult mai mică, atunci datoriile erau de doar 330 de milioane. La fel, şi valoarea totală a creditelor a rămas stabilă, chiar a scăzut puţin, în jur de 2, 6 miliarde de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !