Situațiile în care în urma reținerii permisului de conducere dovada înlocuitoare se eliberează cu drept de circulație

1Comentariu
Berche George avocat colaborator DOSEANU SI ASOCIATII
Berche George avocat colaborator DOSEANU SI ASOCIATII
În cazul nerespectării anumitor norme legale privind circulația pe drumurile publice, conducătorului auto i se va reține permisul de conducere drept consecință a comiterii faptelor prevăzute de OUG 195/2002.

În urma reținerii permisului de conducere pentru faptele prevăzute de art. 111 alin. (1) din OUG 195/2002, titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.

Acțiunile care atrag sancțiunea reținerii permisului de conducere pot constitui atât contravenții cât și infracțiuni, iar dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu sau fără drept de circulație, în funcție de gravitatea faptei comise de conducătorul auto.

Există atât infracțiuni cât și contravenții, pentru care dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu drept de circulație.

Infracțiunile pentru care la reținerea permisului de conducere titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu drept de conducere sunt următoarele:

– punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat (faptă prev. de art. 334 alin. 1 Cod penal);

– tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare (faptă prev. de art. 334 alin. 3 Cod penal).

Faptele care atrag reținerea permisului de conducere și eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere și constituie contravenții sunt:

– depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;

– neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;

– neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;

– nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;

– nerespectarea regulilor privind depășirea;

– nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

– neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2) OUG 195/2002;

– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

– nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;

– nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;

– circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor