Slab reprezentaţi la Viena

Slab reprezentaţi la Viena
Doar doi români au fost prezenti la întâlnirea anuala de la Centrul de Resurse din Viena pe tema trecerii la o noua perioada de finantare, 2007-2013, pentru programele de cooperare transfrontaliera.

Jumatate dintre specialistii europeni în domeniu au fost la Viena, ceilati au facut instruire la Turku, în Finlanda. Unul dintre cei doi reprezentanti ai României a fost directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare pe granita România-Ungaria, Livia Banu. Cea mai importanta observatie facuta de Livia Banu se refera la faptul ca nu exista o sincronizare între finantarile acordate Ungariei si României, în conditiile în care cele doua tari trebuie sa cheltuiasca banii în comun.

„Este foarte greu sa faci proiecte în conditiile în care acordurile de finantare sunt pe principii diferite, spune Livia Banu. Deoarece banii trebuie cheltuiti în comun, din cauza nesincronizarilor de finantare, suntem în situatia ca Ungaria, tara membra, sa piarda banii alocati în câteva luni, fiindca România, candidata la aderare, înca nu a primit banii”. Nefiind stat membru, România primeste finantare pe baza unui acord anual, semnat cu Uniunea Europeana, asta teoretic, a adaugat directorul Banu.

Bursasiu Veronica