SMS-uri capcană şi momeli la matrimoniale

2Comentarii
SMS-uri capcană şi momeli la matrimoniale
„Felicitări! Aţi câştigat un autoturism. Pentru validarea şi livrarea premiului sunaţi la numărul…”, cam aşa sună mesajul primit pe telefonul mobil. Derutat, omul mai citeşte încă o dată sms-ul primit, se uită la numărul de la care a fost trimis şi apelează. Logan LG Orange

Îi răspunde o persoană ce se dă drept reprezentant al unei firme. Pentru a fi convingătoare, îi oferă detalii despre o falsă promoţie şi îi explică omului că în urma unei extrageri aleatorii, făcute de una dintre companiile de telefonie mobilă, a fost desemnat câştigător al premiului din mesaj. Îi mai spune că pentru a ridica premiul, trebuie să achiziţioneze cel puţin o cartelă de 10 sau 20 de euro, după aceea, să trimită codul de reîncărcare la numărul de la care a primit sms-ul. Aşa începe escrocheria.

Ofiţerii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au fost anunţaţi despre tentativele unor indivizi de a înşela naivii prin telefonie, mms, sms, poştă electronică. Potrivit anchetatorilor, ofertele frauduloase frecvent folosite de infractori se bazează pe trimiterea de mesaje de tip SMS, în cadrul reţelelor mobile. Cel ce recepţionează mesajul este anunţat că a câştigat un autoturism, un frigider sau chiar sume de bani.

„Au fost cetăţeni care au primit apeluri telefonice de la necunoscuţi, prin care erau anunţaţi că au câştigat un concurs cu produse marca X, câştig condiţionat de transmiterea a 10 coduri de cartele reîncărcabile a câte 10 dolari fiecare”, au arătat anchetatorii.

În cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul PMO, coordonat de subcomisarul Mugur Laviniu Poenar (poliţistul anului 2006 în Bihor), s-au înregistrat o duzină de plângeri. Aceasta în condiţiile în care organizatorii escrocheriei urmăresc să fenteze cât mai mulţi naivi cu sume relativ mici, pentru ca păgubiţii să nu considere că merită efortul de a depune plângeri şi a urmări mersul anchetei.

„Plângerile la Poliţia Municipiului Oradea au început să fie depuse din toamna anului 2007. Societăţile de telefonie au trimis avertsimente abonaţilor prin SMS. De asemenea, Poliţia Română, prin intermediul site-ului oficial www.politiaromana.ro avertizează cetăţenii asupra unor astfel de fraude”, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor, subinspector Alina Dinu.

Pentru a fi mult mai credibili, escrocii se folosesc de numele unor firme renumite din ţară (Dacia Logan, LG, Orange), care derulează diverse promoţii, la început de an. Dornici de câştiguri, mulţi îşi dau datele personale unor necunoscuţi, mai cumpără şi cartele reîncarcabile, comunică datele acestora, chipurile pentru fi verificate.

Destinatarul nu realizează că virează banii în alte conturi, iar escrocheria şi-a atins scopul. Astfel de infracţiuni sunt greu de stopat, iar escrocii sunt practic imposibil de identificat, astfel că poliţiştii recomandă bihorenilor să nu i-a în considerare eventualele mesaje în care destinatarul este desemnat câştigător al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie.

Momeli şi pe site-uri de „fetiţe”

În spatele multor anunţuri „fierbinţi” de matrimoniale de pe site-uri precum oradea-online.ro sau altele se ascunde aceiaşi şmecherie. Mai ales la anunţurile însoţite de poze voluptoase, care nu au nicio legătură cu persoana care a postat anunţul. De fapt, tinere puse pe căpătuială, îi duc cu vorba pe naivi cerîndu-le să le încarce cartele telefonice cu 10-20 de euro înainte de rendez-vouz. Însă după ce banii ajung pe cont, clientul nu mai are şansa unui contact fizic. În astfel de cazuri fetele se bazează şi pe faptul că bărbaţii preferă să nu mai depună plângeri, pentru a nu ieşi la iveală că accesează site-uri pentru „domnişoare de companie”. Totodată, se observă şi anunţuri cu text şi foto schimbate total, însă numărul de telefon de contact rămâne acelaşi.

Poliţia recomandă!

– nu trimiteţi date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax;

– nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător;

– nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare!

Pentru alte recomandări vezi fişierul ataşat (Logan_LG_Orange.doc)

Critian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor