„Social Economy 4 All”, integrarea în societate prin muncă

De Alexandru Guiaș
„Social Economy 4 All”, integrarea în societate prin muncă
Comuna Cornu Luncii, în parteneriat cu Asociația Institutului pentru Parteneriat Social Bucovina, Fundația ECOTOP pentru Cultură și Educație Ecologistă Oradea, Asociația KULT-ART și Die Querdenker Austria, a implementat, în perioada 15 ianuarie – 31 decembrie 2015, proiectul „Social Economy 4 All”.

Proiect cofinanțat de UE din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară nr. 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1: „Dezvoltarea economiei sociale”.

Ajutați pentru un loc de muncă

Cei care au implementat proiectul susțin că Social Economy 4 All a are ca obiectiv general urmărirea și crearea unui model integrat pentru sprijinirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile din regiunile Nord Est şi Nord Vest ale României, prin dezvoltarea unor structuri de economie socială în cadrul unui consorțiu profesionist transnațional, care să conducă la promovarea unei societăți europene incluzive și coezive. „În acest snes au fost înființate 3 SES-uri (Structuri de Economie Socială): Cooperativa Socială <<Lemn Terapy>> (Sasca Mică – Suceava), care realizează mobilier de exterior, <<KULT-ART Fusion>> (Dărmănești – Suceava), care realizează obiecte din sticlă prin fuziune și Cooperativa Socială <<Dianthus>> (Bratca – Bihor), care are ca obiect de activitate peisagism și întreținerea spațiilor verzi. Aceste SES-uri sprijină accesul pe piața muncii a persoanelor vulnerabile care urmează o perioadă de formare prin ucenicie la locul de muncă: persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane care trăiesc din venitul minim garantat și familii care au mai mult de 2 copii sau familii monoparentale”, a precizat Eleonora Mircescu, președintele ECOTOP Oradea.
4social economy2

Proiectul în cifre

În cadrul proiectului au fost identificați, selectați și consiliați 414 beneficiari din grupul țintă, dintre care 12 specialiști în economie socială certificați ANC (instructor preparator formare, consilier vocațional și antreprenor în economie socială). S-au organizat cursuri de formare profesionala acreditate ANC pentru 84 de persoane din GT (28 – lucrător în tâmplărie, 28 – muncitor peisagist-floricultor, 28 – lucrător în industria sticlei). S-au organizat stagii de practică în țară (15 persoane din cele 3 domenii), stagii de practică în străinătate (9 persoane), sesiuni de instruire la locul de muncă (15 persoane). Au fost create 24 de locuri de muncă în cele 3 cooperative, fiecare SES fiind structurat astfel: 1 manager, 2 specialiști și 5 angajați. S-a creat un web site al proiectului, s-au organizat campanii de promovare a economiei sociale (15 conferințe de presă locale și regionale, 7 seminarii regionale, o conferință națională „Economia Socială în 2015. Proiecte, realizări și perspective”, 3 vizite de studiu transnaționale, 2 conferințe de deschidere (Oradea și Suceava), 1 intermediară și 2 de închidere proiect (Oradea și Suceava). S-a realizat un film documentar despre beneficiile economiei sociale pentru grupurile vulnerabile, iar partenerul transnațional a realizat un Studiu privind beneficiile economiei sociale.

„Valoarea totală a proiectuluui „Social Economy 4 All” fiind de 4.900.943 de lei din care valoarea asistenţei financiare nerambursabile 4.802.924 de lei, iar contribuţia proprie 98.018 lei (2%)”, a declarat Elena Viviana Vlad, specialist comunicare în cadrul proiectului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !