Solicitare către Ministerul Culturii

Solicitare către Ministerul Culturii
DEVA – Deputatul PC de Hunedoara, Popescu Ionica, a solicitat Ministerului Culturii şi Cultelor o expertiză la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Într-o întrebare adresată în 13 martie ministrului Adrian Iorgulescu, Ionica Popescu a prezentat incertitudinea ce planează la muzeul devean cu privire la obiectele aflate în patrimoniul muzeului, unde o inventariere recentă a scos la iveală faptul că o treime din colecţia de arme a muzeului lipseşte. Popescu Ionica susţine că este inadmisibil ca la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, loc de cultură, cu obiecte unice, să planeze haosul şi lipsa de organizare, motiv pentru care cere ministrului restabilirea ordinii şi găsirea obiectelor care lipsesc.


În interpelarea sa, deputatul hunedorean spune că “membrii comisiei de inventariere susţin că registrele existente în muzeu nu îi ajută să-şi dea seama cu exactitate ce obiecte lipsesc, iar singurul registru general datează din perioada interbelică. De asemenea, reprezentanţii muzeului spun că dispariţia pieselor de patrimoniu poate fi pusă şi pe seama unor transferuri făcute în alte localităţi din ţară, în perioada de dinainte de 1989, fără ca aceste operaţiuni să figureze în actele muzeului. Inventarierea pieselor de la muzeul civilizaţiei dacice şi romane din Deva a fost îngreunată de haosul existent în documentele instituţiei. Lipsurile de la muzeul devean fac acum obiectul unei anchete a poliţiştilor hunedoreni. Valoarea pieselor care lipsesc nu poate fi deocamdată estimată. Reamintesc că, în urmă cu doi ani, la acelaşi muzeu din Deva s-a constatat lipsa sabiei de bronz de la Boiu, piesă unicat în lume”.

 

De asemenea, I. Popescu cere ministrului să dispună o analiză a situaţiei şi să ia măsurile care se impun pentru restabilirea ordinii la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi pentru găsirea obiectelor dispărute.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !