Soluția este arestarea medicilor sau modificarea legislației?

12Comentarii
Avocat Răzvan Doseanu
Avocat Răzvan Doseanu
De la început vreau sa precizez ca sunt pentru tragerea la răspundere penala a medicilor care condiționeaza actul medical de primirea unor sume de bani.

Ce se intamplă cu medicii care nu pretind nici o suma de bani si nu condiționeaza actul medical, însă acceptă primirea unor astfel de sume după finalizarea actului medical?

Din punct de vedere penal , Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent prin două hotărâri de dezlegare a unor chestiuni de drept și anume că medicii din cadrul unităților medicale finanțate de la bugetul public au calitatea de funcționari publici , respectiv că oferirea de donații de către pacient după realizarea actului medical constituie infracțiunea de luare de mită.

Statisticile arată că după finalizarea studiilor în România un număr foarte mare de medici pleacă pentru a lucra în străinătate , iar dacă acest ritm continuă se preconizează un colaps pentru sistemul medical din România.

Nu știam care sunt salariile medicilor în România , însă am întrebat o cunoștință pe care am să o numesc în continuare doctor V.

Doctor V este medic specialist și a urmat 6 ani de zile cursurile Facultății de Medicină , după care a făcut 5 ani de specializare si are un salariu net de 1 800 de lei , aproximativ 400 de EURO . Dacă efectuează 6 sau 7 gărzi lunar ( 24 de ore prezență efectivă în spital ) , poate ajunge la un salariu de 3 000 de lei net lunar , aproximativ 650 de EURO . Acesta plătește o chirie lunară de 200 EURO la care se adaugă utilitățile . Dacă adăgăm și banii pentru hrană mai cheltuie lunar circa 200 EURO ( am calculat 30 de lei/zi , sumă care include 3 mese ) . Pentru a se deplasa la locul de muncă mai trebuie să achite combustibilul pentru mașină ( am calculate 15 lei/zi , asta însemnând încă 100 EURO ) . Nu mai calculez cumpărarea de cărți și participarea la cursuri de pregătire profesională și nici achiziția de haine sau petrecerea a 1 sau 2 concedii pe an.

Mă întrebam care ar fi fost rezultatele dacă s-ar fi instalat tehnică de înregistrare timp de 2 săptămâni în toate cabinetele medicale sau spitalele din România , așa cum s-a întâmplat recent la Oradea?

Nu știu care urmează să fie soluția în cazul medicilor și asistentelor arestate la Oradea , însă am fost surprins să constat că deși s-au săvârșit 2 infracțiuni , respectiv de dare de mită și luare de mită, cei care au dat mită au fost audiați majoritatea ca martori , deși legea prevede că persoana care dă mită poate să nu răspundă penal doar în situația în care formulează un denunț doar anterior momentului la care organele judiciare se sesizează . Oare sunt vinovați doar cei care iau mită sau și cei care dau mită?

Cred că salariile pe care medicii le primesc în România sunt derizorii raportat la numărul mare de ani de studii, la stresul în care lucrează și chiar la răspunderea deosebită care apasă pe umerii lor.

Oare autoritățile nu au acceptat tacit suplimentarea veniturilor mici ale medicilor cu sumele de bani pe care pacienții le oferă după finalizarea actului medical și fără a fi condiționat actul medical?

Oare câți pacienți dau anumite sume de bani fără să li se pretindă și fără a fi condiționat actul medical , tocmai pentru că sunt cunoscute salariile mici ale acestora și pentru că pur și simplu sunt apreciate eforturile deosebite ale medicilor în tratarea sau uneori chiar salvarea vieții copilului , soțului/soției , părinților sau fraților?

Consider că soluția constă în majorarea salariilor medicilor pentru că dacă sunt bani pentru pensile parlamentarilor ar trebui să se gasească bani și pentru medici . Este necesară și o intervenție legislativă , și anume legalizarea plății unor sume de bani din partea pacienților , fără a fi condiționate de către prestarea actului medical , sume de bani pe care medicii să achite impozitele legale datorate pentru realizarea oricăror venituri.

 

 

 

 

Advertorial!12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor