Soluţii la poluarea oraşului

5Comentarii
ORADEA - La dezbaterea publică de joi, pe tema protecţiei mediului şi salubrizării, una dintre propunerile venite din partea publicului orădean, a vizat colectarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii: hârtii, pet-uri şi resturi. Deşi a fost iniţiat de municipalitate în urmă cu doi ani în Oradea, nici până astăzi acest proiect nu a fost concretizat.

„Va trebui implementat, desigur, oricum spre asta ne îndreptăm, şi în funcţie de priorităţi, va reintra în atenţia conducerii Primăriei”, spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei. Deşeurile provenite din amenajările locuinţelor şi din lucrările de construcţii, vor avea acelaşi regim de colectare şi depozitare ca şi până acum, adică, la solicitarea populaţiei, echipajele RER Ecologic Service le ridică doar contracost. În ceea ce priveşte aparatele electrocasnice, sistemul de colectare iniţiat recent va continua, la dispoziţia populaţiei existând punctul de colectare din cartierul Episcopia.

Zonelor poluante transformate în spaţii verzi

O altă sugestie din partea publicului orădean a fost aceea de achiziţionare de către Primărie a unor aparate mobile de măsurare a poluării aerului, care să existe în dotarea municipalităţii şi să fie folosite în anumite situaţii. Riscurile de poluare a oraşului din cauza depozitulului de şlam roşu de la Alumina, rezultat în urma procesului de ardere al aluminiului, care ar putea duce la intoxicaţii în rândurile populaţiei, au fost puse şi ele pe tapet, de reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului. Depozitul de zgură şi cenuşă de la Rontău şi Santău, aparţinând de Electrocentrale Oradea, care la un vânt mai puternic riscă să fie luate pe sus şi să formeze nori deasupra oraşului au fost luat de asemenea dezbătute public joi. „Singura soluţie pentru eliminarea riscurilor poluării în toate cele trei situaţii, este accesarea unor fonduri nerambursabile. Am putea urma modelul experienţelor din Europa Centrală, care au dat rezultate şi funcţionează şi în prezent. Este vorba de acoperirea lor cu un strat de pământ şi astfel ar putea fi transformate în spaţii verzi. Investiţia ar necesita câteva milioane de euro”, afirmă reprezentantul municipalităţii Marcel Boloş.

 

Malina Pop5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor