Soluţii pentru eficientizarea transpotului şcolar

1Comentariu
Soluţii pentru eficientizarea transpotului şcolar
Cseke Attilla insistă pentru achiziționarea de mijloace de transport școlare cu mai multe locuri.

Soluţia ar fi avantajoasă atât pentru elevi, cât şi pentru bugetele locale. În acest mod, orele de plecare a copiilor la şcoală şi de la şcoală ar fi mult mai rezonabile și apropiate de programul școlii, iar elevii nu ar mai fi nevoiți să aștepte sosirea microbuzului, care din cauza locurilor limitate este nevoit să parcurgă de mai multe ori același traseu. Discuţia a avut loc în contextul în care Comisia de Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Protecția Mediului a dezbătut în ședința de miercuri, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2013, prin care se reglementează procedura de achiziționare a mijloacelor de transport școlar. „Conform proiectului de lege, Ministerului Dezvoltării i se alocă suma de 76 milioane lei în vederea achiziționării prin licitație a unor microbuze școlare cu o capacitate de 16+1 loc”, spune Cseke Atilla, vicepreşedinte al Comsiei. Argmentele parlamentarului nu ţin doar de confortul copiilor, ci sunt şi de ordin tehnic şi economic.

„ Există situații în toate județele țării, unde datorită numărului mare de elevi care trebuie transportați, se impune necesitatea unei astfel de măsuri, pentru ca mijlocul de transport școlar să parcurgă doar o singură dată pe zi distanța până la școală, respectiv către localitățile de domiciliu ale elevilor”, a declarat deputatul UDMR Bihor.

Parlamentarii Uniunii susţin introducerea în textul legii prin care se reglementează ărocedura de achiziţionare a mijloacelor de transport şcolar a posibilității de cumpărare și de microbuze sau chiar autobuze cu capacitate mai mare de 16+1 loc. Aceasta ar fluidiza transportul copiilor de la şcoală spre casă şi invers şi nu în ultimul rând ar degreva bugetele localşe de anumite cheltuieli. Discuţiile au fost readuse în atenţia opiniei publice de parlamentarul UDMR Bihor, Cseke Attila, în contextul în care Comisia de Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Protecția Mediului a dezbătut în ședința de ieri, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2013. Prin această ordonanţă se reglementează procedura de achiziționare a mijloacelor de transport școlar. Conform proiectului Ministerului Dezvoltării i se alocă suma de 76 milioane lei cu scopul de a achiziţiona prin licitație microbuze școlare cu o capacitate de 16+1 loc.

Mai avantajos

Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila, vicepreședintele comisiei de specialitate din Camera Deputaților a atras atenția executivului asupra faptului, că în cadrul dezbaterii Legii bugetului de stat pentru anul 2013, parlamentarii UDMR au solicitat atât în ședințele din comisii, cât și în plen, introducerea în textul legii a posibilității de cumpărare și de microbuze sau chiar autobuze cu capacitate mai mare de 16+1 loc, pentru a evita utilizarea ineficientă a acestora din punct de vedere economic și tehnic. „Deși propunerea noastră a fost susținută și de ministrul educației, nu s-a avut în vedere această posibilitate. Ar fi o soluție mai avantajoasă pentru copii și elevi, dar și pentru administrația locală și bugetul alocat, mai ales dacă ținem cont de raportul de cost/beneficii ”, consideră parlamentarul UDMR Bihor.

În sprijinul punctului său de vedere parlamentarul a adus şi un raport al Avocatului Poporului în problematica utilizării microbuzelor școlare. Potrivit deputatului UDMR Bihor acesta semnalează exact același lucru și propune soluții similare constând în achiziționarea mijloacelor de transport cu capacitate mai mare. ”Am primit și azi promisiunea din partea executivului că în proiectul legii bugetului de stat pentru 2014 această situație va fi avută în vedere, ținându-se cont de propunerea deputaților UDMR. Toți sunt de acord că UDMR are dreptate în această chestiune, iar o astfel de decizie influențează un număr semnificativ de comunități din întreaga țară, însă guvernul nu s-a ținut de promisiune, deși reprezentantul ministerului însuși prezent la dezbateri a recunoscut existența situațiilor de acest gen. În mod cert, parlamentarii UDMR vor iniția în continuare propuneri legislative pe această temă, cu ocazia dezbaterii bugetului pe anul viitor”, a promis Cseke Attila.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor