Şomajul în scădere în judeţul Bihor

De Dan Birta
Târgurile de joburi, șanse pentru șomeri a se angaja
Târgurile de joburi, șanse pentru șomeri a se angaja
Angajatorii nu se bazează pe şomerii de lungă durată, ei caută oameni cu potenţial şi cu atitudine.

Cu o rată a şomajului de 1,53% la finalul anului trecut, judeţul Bihor se plasează între primele cinci judeţe în ţară la acest capitol. La sfârșitul lunii decembrie, în evidențele AJOFM Bihor erau înregistrați 4.074 de șomeri (din care 2.061 de femei).

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 1,63%, în decembrie acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,10%. Din totalul de 4.074 de persoane înregistrate în evidențele AJOFM Bihor, 1.519 erau beneficiari de indemnizţie de şomaj, iar 2.555 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.978 de șomeri provin din mediul rural și 1.096 sunt din mediul urban.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (1.120), urmaţi de cei din grupa de vârstă între 30 și 39 ani (805), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (242).

„Șomerii cu învățământ primar și fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bihor (45%), urmaţi de cei cu studii liceale (17%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 12% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare – 10%. Şomerii fără studii rămân o problemă pentru noi, inserţia lor pe piaţa muncii şi participarea la cursurile de formare profesională fiind foarte grea”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Este bine? Este rău?

Depinde din ce punct de vedere este văzută situaţia. „Din punctul de vedere al agenţiei, această rată a şomajului arată o dezvoltare economică. Din punct de vedere al angajatorilor nu este prea bine. Nu există firmă care să nu se plângă de lipsa resursei umane”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Pe de altă parte, nici angajatorii nu-şi fac prea mari speranţe la aceste categorii de şomeri. Aşa că o rată a şomajului de 1,53% sau chiar mai mare nu prea îi afectează.

„Când vine un angajator nou în oraş, el nu pune baza pe aceşti şomeri, care sunt greu de încadrat. Competiţia pe piaţa muncii este foarte acerbă. Lupta se dă pentru oameni cu atitudine, cu potenţial. Rata scăzută a şomajului în judeţul Bihor confirmă trendul din ultimii ani”, a precizat Claudia Vidican, consultant permanent Adecco Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !