Somaţii care deranjează Primăria

Somaţii care deranjează Primăria
Până şi modul în care se stabilesc chiriile în pieţe a ajuns subiect de izgagă între instituţiile implicate.

Municipalitatea a răspuns miercuri, prin intermediul Biroului de Presă, la aspectele semnalate de prefectul Gavrilă Ghilea, luni. Omul Guvernului îl soma pe primarul Bolojan să medieze un conflict apărut între RAPAS şi opt firme din Piaţa Decebal, cărora li s-au dublat tarifele de închiriere. Firmele deţin spaţii comerciale, nu mese de piaţă, fiindu-le mărită chiria de la 45 la 90 lei/mp (fără TVA). Agenţii economici reclamau că li s-a dublat chiria direct de Consiliul de Administraţie al RAPAS, şi nu de Consiliul Local, cum ar fi fost normal.

Iată ce spune Primăria: „Aprobarea preţurilor şi tarifelor pentru activităţile preluate în administrare de către RAPAS se face anual, de către Consiliul de Administraţie al regiei pentru activitatea de administrare a pieţelor şi de către Consiliul Local pentru restul activităţilor. O dată cu preluarea serviciului de administrare a pieţelor de către RAPAS, Consiliul de Administraţie al regiei a preluat şi atribuţiile privind stabilirea tarifelor practicate în pieţe. (…) Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Pieţelor în Municipiul Oradea, aprobat prin HCL nr. 113/2006: «Tarifele aplicate se stabilesc prin hotărârea Consiliului de Administraţie şi variază în funcţie de: utilizator, perioada stabilită, suprafaţa ocupată cu referinţă la unitatea de măsură şi valoarea mărfii aşezată pe structuri de vânzare. Tarifele se stabilesc astfel încât să asigure echilibrul financiar cu rezultat pozitiv final, în limite apropiate, prin bugetul de venit şi cheltuieli.» Aprobarea preţurilor şi tarifelor pentru activitatea de administrare a pieţelor se face în conformitate cu art. 16 din contractul de concesiune al operatorului de servicii RAPAS, aprobat prin HCL nr. 878/2006 şi în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţelor, aprobat prin HCL nr. 113/2006”.

HCL ilegal?

De altfel, primarul Bolojan a caracterizat această problemă pusă pe tapet de prefectul Ghilea ca fiind „un fâs”. Cu aceeaşi ocazie, edilul-şef i-a întrebat retoric pe jurnalişti dacă li se pare normal ca un om cu spaţiu comercial în piaţă să plătească la fel cât plăteşte şi cel care are doar o masă în piaţă. Evident, răspunsul nu poate fi altul decât „nu”.

Luând act de răspunsul Primăriei Oradea, prefectul Gavrilă Ghilea a arătat că şi hotărârile Consiliului Local la care face referire municipalitatea sunt ilegale, deoarece încalcă o normă juridică superioară, emisă de Guvern. Ghilea: „Ce pot să spun… Dacă dânsul aşa consideră, că e un fâs… Însă eu vă pot spune că şi prin acele hotărâri de Consiliu, emise în 2006, se încalcă Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002, în care se arată că un Consiliu de Administraţie nu poate să stabilească sau să schimbe chiria pe metru pătrat”.

Călin Corpaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !