Somatii pentru timisorenii rau-platnici

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Datornicii vor primi somatii de la primaria Timisoara
Datornicii vor primi somatii de la primaria Timisoara
Zeci de mii de timişoreni vor primi somaţii de la Direcţia Fiscală, în următoarele săptămâni, pentru că nu şi-au achitat, cu anii, taxele şi impozitele. Iniţial primarul Nicolae Robu a anunţat că cei care nu şi-au plătit dările vor fi şi amendaţi, dar ulterior edilul a aflat că potrivit legii… nu pot fi amendaţi.

„Avem, din nefericire, alături de majoritatea covârşitoare a timişorenilor care este bun-platnică, şi rău-platnici de taxe şi impozite. Am cerut Direcţiei Fiscale să transmită somaţii atât firmelor care nu şi-au plătit dările, cât şi persoanelor fizice aflate în această situaţie. Mie îmi displac în general măsurile punitive, îmi place să recurg într-o primă instanţă la o abordare elegantă, dar în raport cu cine nu se conformează n-am reţineri să fac uz şi de celelalte pârghii.

Fac cunoscut rău-platnicilor că dacă nu îşi achită urgent obligaţiile vor fi amendaţi. Penalităţile intră automat”, declara primarul urbei înainte să afle că nu se pot aplica amenzi în cazul rău-platnicilor. Lămurirea a venit din partea directorului Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara (DFMT), Adrian Bodo. „Amenda nu există. În cazul celor care nu plătesc voluntar se trece la procedura executării silite, iar primul pas e somarea”, a explicat Bodo. „Tot vom găsi ceva împotriva celor care nu se conformează. Dacă nu putem să le dăm amenzi vom găsi altceva”, a insistat Robu.

Potrivit şefului DFMT, somaţiile vor fi transmise începând de săptămâna viitoare pe adresele rău-platnicilor, iar de acestea se vor ”bucura” aproximativ 45.000 de timişoreni din circa 350.000 de contribuabili persoane fizice.

„În cazul cetăţenilor avem aproximativ 45.000 de contribuabili, iar obligaţiile fiscale datorate de aceştia sunt undeva în jurul a 5 milioane de lei. Media taxelor neplătite este de 3 ani. Se pot prescrie în 5 ani dacă nu luăm măsuri, dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Ce se poate întâmpla este ca cei pe care îi urmărim să fie în stare de insolvabilitate. Persoane juridice ar trebui să somăm undeva la 2.000 din 12.000, aici probabil că vom obţine undeva la 20 de milioane de lei. Vom începe să transmitem somaţiile de săptămâna viitoare, cam 2.000-3.000 pe zi”, a afirmat Bodo.

Citeste si: In Timisoara nu se indexeaza impozitele si taxele locale

A inceput incasarea taxelor si a impozitelor la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !