Sondele ilegale nu afecteaza lacul termal?

Sondele ilegale nu afecteaza lacul termal?
În sinteza sa, prefectul Pop acreditează ideea că problemele de la lacul termal din Băile 1 Mai nu vin din Băi.

Prefectul Claudiu Pop şi-a făcut sinteza activităţii, la un an de la preluarea mandatului.

Din sinteză, iese în evidenţă situaţia lacului termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai – situat în rezervaţia naturală Pârâul Peţea. Pop atinge din nou problema, amintind cum a constituit o comisie care să identifice forajele executate ilegal, presupuse a fi cauza scăderii drastice, la un moment dat, a lacului termal. Prefectul inserează în sinteza sa câteva concluzii ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, potrivit cărora „nu exploatarea zăcământului de la Băile Felix – 1 Mai conduce la scăderea apei din lac”. ANRM propune, în schimb, „câteva măsuri pentru remedierea problemelor, precum executarea unui studiu geologic şi hidrologic pentru determinarea exactă a factorilor de alimentare cu apă a lacului, decolmatarea parţială, încât să se asigure un nivel minim (în propunere ce urmează a se discuta cu Academia Română pentru a nu avea influenţe negative asupra speciilor protejate din lac)”. Prefectul nu indică, însă, care ar fi cauzele secării temporare a lacului.

Între timp lacul termal şi-a mai revenit, o dată cu trecerea perioadei reci. Sub protecţia anonimatului, factorii implicaţi în activitatea administrativă, dar şi turistică din Sânmartin – Băile Felix indică faptul că, de fapt, nivelul apei din lac a scăzut în principal din cauza sondelor de apă geotermală ale Transgex, conectate la sistemul de încălzire centralizată a Oradiei.

În sinteza pe care şi-a făcut-o în urma a 12 luni de mandat, prefectul Claudiu Pop a introdus o sumedenie de cifre. De tot soiul. Inclusiv situaţia audienţelor, 334 la număr sau a petiţiilor şi reclamaţiilor, însumate la 178. Pop a indicat inclusiv ce a făcut în urma acestora: discuţii telefonice la primării, îndrumare, răspunsuri, soluţionări, intervenţii… Reprezentantul Guvernului în Bihor nu ezită să-şi treacă la activ şi cele doar două audienţe din teritoriu – la Marghita şi Ştei – chiar dacă la finele lunii martie anunţa că se va deplasa săptămânal în judeţ, pentru a auzi păsurile oamenilor…

Pop trece în revistă şi controalele de legalitate ale Prefecturii Bihor asupra actelor emise de primării şi consiliile locale. „Total acte verificate în perioada pe perioadele menţionate = 56.728 hotărâri şi dispoziţii”, se arată în sinteza prefectului, pentru ca în continuare să se stipuleze că din acestea s-au făcut 14 referate de nelegalitate. Este inserată şi o listă cu acele UAT-uri cărora Prefectura le-a cerut completări sau modificări. Iată-le: Cociuba – Mare, paleu, Drăgăneşti, Săcuieni, Tărcaia, Borş, Auşeu, Popeşti, Sălard,Marghita, Cetariu,Spinuş, Aştileu, Şimian, Copăcel, Sălacea, Budureasa, Ceica. Nimic, însă, despre Oradea, chiar dacă aici, la începutul anului reclamaţiile au curs către Prefectură, din partea cetăţenilor revoltaţi că Primăria le-a crescut impozitul într-un mod halucinant, prin schimbarea încadrării terenrilor pe care le deţin, din agricole în „construibile”.

În aceeaşi sinteză este arătat rolul prefectului în aplicarea legilor de restituire a proprietăţilor, însă fără cifre concrete privind situaţia din Bihor.

Claudiu Pop îşi trece în revistă inclusiv ordinele emise în calitate de preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, şedinţele comitetului judeţean şi videoconferinţele cu MAI şi deplasările în teritoriu pentru evaluarea pagubelor produse de viituri şi alunecări de teren din martie şi aprilie 2013. Este trecută şi valoarea totală a pagubelor: 37.746.474 lei.

Gazdă de serviciu

În fine, prefectul de Bihor mai trece în sinteza propriei sale activităţi vizitele în Bihor ale premierului Victor Ponta şi ale miniştrilor Liviu Pop, Liviu Dragnea, Lucia Varga, Maria Grapini, Remus Pricopie, a unui secretar de stat din Ministerului pentru Fonduri Europene, dar şi a ambasadorilor din Tunisia, Belgia, Israel şi Macedonia… Mai este trecut şi academicianul Nicolae Dabija, în la final precizându-se că prefectul s-a mai întâlnit şi cu „alte oficialităţi”…

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !