Spaga romaneasca in tara fara spagi

Valul de “patriotism” care i-a cuprins pe oamenii din fotbal de a strange 150.000 de euro ca bonus pentru Finlanda este ridicol.

Atat ca gest propriu-zis (semanand a spaga, asa cum am scris de ieri), ci si ca finalitate. Riscam sa ii jignim pe nordici si sa ne facem o imagine proasta. In Finlanda si tarile scandinave sistemul functioneaza si nu este nevoie de gesturi mioritice… Motivarile din campionatul intern, de sub tutela lui Dumitru Dragomir, se pare ca sunt si apanajul FRF. In frunte cu Mircea Sandu, se incearca strangerea unei sume de bani, de pe unde se poate, pentru a le plati Finlandei in ideea ca nu vor pierde Cehia…

Gestul este ridicol. In primul rand ca gest. Sa bati la usa lor cu cativa verzisori in mana este o spaga romaneasca, o meteahna de care mai ales zona de nord a Europei (Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca) are oroare. Acolo se afla cea mai mica arie de coruptie din Europa! Oamenii au incredere in lege, in fortele de ordine, in sistem. In proportie de 98%, citeam un sondaj recent, acolo lumea merge pe mana Politiei cu cea mai mare incredere…

Intr-o tara ca Finlanda in care ajutorul de somaj este lunar de 1.800 de euro (cifra exacta, de care ne-am interesat personal apeland la romani care locuiesc acolo), cei 150.000 de euro (impartiti la toata echipa) sunt hilari.

In conditiile in care Hyypia si alti jucatori finlandezi castiga peste un milion si jumatate de euro pe an, suma pregatita de romani inseamna banii lor de iesit o seara la distractie.

In plus, reactia nordicilor nu a intarziat sa apara. Ei s-au declarat revoltati de gestul romanilor. Si este posibil ca prin aceasta proasta inspiratie mioritica sa ne facem singuri rau.

Am vazut cu totii ca Finlanda a jucat corect cu Romania, desi unii am avut indoieli. Bara din ultimul minut a semnat corectitudinea jocului. La fel vor face nordicii si cu Cehia. Atat cat stiu si pot, vor juca. La maxim, cu profesionalism, pentru ca sunt profesionisti si fac treaba de ani de zile intr-un sistem care merge fara spagi.

Daca sloganul Onlinesport era dupa meciul castigat de Olanda la Praga “Cehia nu invinge in Finlanda”, acum acesta a suferit o mica modificare: “Cehia nu invinge in Finlanda! Fara spaga!”.

Speram ca oficialii romani sa nu duca la bun sfarsit ideea de e pune un sac cu bani in bratele finlandezilor. Nu de alta, dar ar putea primi un scuipat in fata, ceea ce ar amari ratarea calificarii. Iar daca ne-am califica, acest gest ar umbri frumusetea sportului… Daca tot aveau de gand o sa faca, mai bine o faceau fara sa afle nimeni…

In incheiere, va rugam sa va spuneti si dumnevoastra parerea. Am deschis un vot, cu intrebarea “Cu spaga sau fara spaga?”. Va rugam sa alegeti o varianta de raspuns, iar optiunile votului precum si comentariile dumnevoastra vor fi facute cunoscute pe site ina aceasta seara, ca parere a cititorilor nostri.

Sursa: Onlinesport.ro