Spalata, reparata si conservata, Statuia Ciumei din Timisoara se arata in toata splendoarea

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Statuia Ciumei din Timisoara a fost restaurata
Statuia Ciumei din Timisoara a fost restaurata
 Soarele cu foiţă de aur străluceşte din nou în Piaţa Unirii din Timişoara, iar monumentul Sfintei Treimi, spălat, curăţat de licheni, ciuperci şi supus unui minuţios proces de conservare, se arată în toată splendoarea. Muncitorii au coborât astăzi schelele din jurul Statuii Ciumei, monument a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 1740.

În 2004, cununa de raze a monumentului a fost lovită şi deteriorată de nacela unui balon cu aer cald, utilizat de o bancă pentru publicitate. “Atunci când s-a întâmplat incidentul, am sesizat imediat asupra daunelor, privind gradul de deteriorare şi pericolul considerabil, pentru că lovitura a dizlocat şi două puncte de siguranţă în prinderea cununii de raze.

Nici până astăzi, din câte ştiu, respectiva bancă nu a plătit vreun ban pentru refacerea monumentului”, ne-a declarat restauratorul Ion Oprescu, singurul expert din vestul ţării acreditat în restaurarea monumentelor din piatră şi omul care s-a îngrijit de toate vechile statui ale Timişoarei în ultimii 20 de ani. În 2011, o furtună puternică a înclinat atât de mult cununa de raze, încât a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a fi detaşată, a precizat restauratorul.

Ion Oprescu a refăcut întregul ansamblu metalic al monumentului, cu soarele, porumbelul, coroana imperială şi celelalte elemente, care sunt toate acoperite cu foiţe de aur de 22 de carate. A urmat apoi operaţiunea de conservare preventivă. “Totul a pornit, deci, de la partea metalică pe care a trebui să o refac, în urma acelui incident.

Intervenţia asupra monumentului a continuat cu această operaţiune de curăţire şi conservare, proces care în spaţiul austriac, de exemplu, se aplică tuturor monumentelor o dată la 5 ani, de aceea arată atât de bine. Aşa ar trebui să se procedeze şi la noi”, precizează resturatorul Muzeului Banatului.

Statuia Ciumei din Timişoara poate fi acum admirată în toată splendoarea. Ultima restaurare a monumentului a avut loc în 1994 şi a fost făcută tot de Ion Oprescu, cu bani din străinătate. “A fost chiar bursa mea pentru atestatul UNESCO de restaurator. Finanţarea a venit de la o bancă din Germania şi de la Muzeul Federal de Restaurare din Viena, cred că a fost vorba de 50 000 de mărci germane. Monumentul era atunci într-o stare deplorabilă, am lucrat la el cam 8 luni, intens”, a rememorat Ion Oprescu, care a realizat şi restaurarea statuii vandalizate din Piaţa Maria.

“Conservarea monumentului Sfintei Treimi din Piaţa Unirii este un proces obligatoriu şi extrem de important, mai ales că vorbim despre unul dintre cele mai importante ansambluri monumentale din Timişoara. Timpul, ploaia, diverşi dăunători, licheni, ciuperci, atacă piatra şi, fără aceste tehnici de conservare preventivă, distrugerile ar fi iremediabile.

Ion Oprescu este un restaurator de excepţie, singurul, în fapt, specializat în monumente de piatră în această zonă. Timişoara datorează mult, în ce priveşte starea statuilor sale istorice, vocaţiei, priceperii şi efortului lui Ion Oprescu”, a subliniat Dan Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.

Monumentul Sfintei Treimi aminteşte de încetarea epidemiei de ciumă care a lovit întreg Banatul, între 1731 şi 1738, un flagel care a ucis numai în Timişoara peste 1300 de oameni. Statui ale ciumei au fost înălţate în epoca barocului în întregul spaţiu sud-german şi maghiar. La Timişoara, piatra de fundaţie a monumentului a fost pusă 23 noiembrie 1740, de către Johann Anton Deschan von Hannsen.

Citeste si: Statuia din Piata Unirii din Timisoara a ramas fara soare0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !