Spărgătorii de bancomate au vrut arest la domiciliu

De Ioana Costas
Spărgătorii de bancomate au vrut arest la domiciliu
Cei trei tineri arestați în dosarul „Bancomatul” au formulat cereri pentru înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu.

Potrivit portaljust.ro, Ioan Flavius Ritan, Voislav Milan Pantea și Fatjon Borodi – arestați preventiv pentru spargerea bancomatului din cartierul Alfa și a unui alt ATM la Timișoara – au formulat cereri către Judecătoria Arad având ca obiect înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Cererile lor au fost soluționate în 3 aprilie de judecători, fiind respinse, instanța menținând măsura arestării preventive.
În soluția Judecătoriei Arad – publicată pe portaljust.ro – se arată: „Respinge cererile inculpaților Ritan Ioan Flavius, Borodi Fatjon si Pantea Voislav Milan având ca obiect înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii: Ritan Ioan Flavius, în prezent aflat în arestul IPJ Arad, arestat în baza mandatului de arestare preventivă emis de Judecătoria Arad; Borodi Fatjon, în prezent aflat în arestul IPJ Arad, arestat în baza mandatului de arestare preventivă emis de Judecătoria Arad şi Pantea Voislav Milan, în prezent aflat în arestul IPJ Arad, arestat în baza mandatului de arestare preventivă emis de Judecătoria Arad. Menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Ritan Ioan Flavius, Borodi Fatjon si Pantea Voislav Milan, urmând ca verificarea legalităţii şi temeiniciei acestei măsuri să fie efectuată periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”. Cei trei au contestat soluția Judecătoriei Arad la Tribunal, judecătorii de aici respingând contestațiile celor trei ca fiind nefondate.

Judecat în lipsă

Pe portaljust.ro, pe lângă numele celor trei, mai apar încă două nume ca inculpați. Unul este al soției unuia dintre inculpați, Claudia Ritan, iar celălalt al unui bărbat trimis în judecată în lipsă, Beniamin Borbilău. Potrivit anchetatorilor, el a primit de la unul dintre ceilalți inculpați „corpurile delicte folosite la săvârşirea infracțiunilor, le-a transportat și le-a ascuns în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor”, în timp ce soția inculpatului Ioan Flavius Ritan – spun procurorii – „a realizat acte de complicitate, prin promisiuni de susținere și ajutor în ascunderea bunurilor provenite din infracțiuni și a corpurilor delicte folosite la săvârşirea faptelor”.
În 2 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați – patru bărbați și o femeie (dintre care trei inculpați în stare de arest preventiv, inculpata în stare de libertate și unul dintre inculpați în lipsă) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată, distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată, complicitate la furt calificat în formă continuată, complicitate la distrugere calificată prin explozie şi incendiere în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

Faptele

„Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment au reieșit următoarele: în perioada 06.01.2019-14.01.2019, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, prin aceeași modalitate (pe timp de noapte, folosind cagulă, mănuși, instrumente specifice pentru efracţie şi producerea unei deflagraţii), în una dintre nopți, unii dintre inculpați (arestați preventiv ulterior) au încercat să sustragă bani din unul din bancomatele din Timișoara aparținând unei unităţi bancare, fără să reușească să provoace explozia şi să distrugă bancomatul pentru a avea acces la banii aflaţi în interiorul acestuia; în altă noapte, unii dintre inculpați (arestați preventiv ulterior) au sustras suma de 424.880 lei din interiorul unui bancomat din Arad aparținând unei alte instituţii financiar bancare, după ce au provocat o explozie care a distrus bunuri și a pus în pericol persoanele din zonă”, se arată într-un comunicat de presă remis la acea dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Părțile vătămate

Conform portaljust.ro, părțile vătămate în acest dosar sunt băncile Banca Comercială Română și Transilvania, precum și SC Artima, magazinul în care era montat bancomatul distrus de explozie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !