„Spaţiu – Brâncuşi”, de vânzare

4Comentarii
„Spaţiu – Brâncuşi”, de vânzare
ORADEA – În 2002, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor a fost amplasată lucrarea de diplomă a unui absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale, specializarea Sculptură, Horea Sabău, reprezentând capul feliat al lui Constantin Brâncuşi. Intitulată „Spaţiu – Brâncuşi”

Statuia este varianta simplificată a proiectului, realizată într-o manieră puţin pretenţioasă, piesa turnată în beton nefiind nici măcar finisată. Lucrarea din Parcul 1 Decembrie constă în doar trei coloane, în loc de cele 12, câte ar trebui să formeze portretul lui Brâncuşi, ceea ce anulează ideea autorului de a crea în interiorul portretului un spaţiu în care privitorul poate pătrunde şi veni în contact cu spiritualitatea sculptorului, prin aforismele încrestate în interiorul coloanelor.

Spaţiu spiritual
Municipalitatea ar avea acum posibilitatea de a înlocui varianta brută a lucrării cu un ansamblu sculptural splendid, materializarea fidelă şi cizelată până la cele mai mici detalii a proiectului artistic. Lucrarea a fost realizată de Horea Sabău, având ca partenere firmele Eurobeton şi Readymix. Statuia a fost turnată tot în beton, dar fiind patinată, suprafaţa nu este de un cenuşiu dezolant, ca şi în cazul variantei de la Casa de Cultură, materialul căpătând nobleţe.
„Am realizat lucrarea pentru a crea un „Spaţiu – Brâncuşi”, un spaţiu spiritual în care să poţi intra, să te poţi plimba, un loc pentru meditaţie şi reculegere. Am încercat să îmbin tradiţia reprezentării figurale a unui portret cu o concepţie contemporană legată de relaţia spaţiului cu lucrarea de artă, respectiv prin determinarea unui spaţiu de către formă propusă. Lucrarea ar putea fi o catedrală a artelor, un templu al iubirii, un loc de pelerinaj”, spune sculptorul despre opera sa.

Colaborare pe termen lung
Statuia va fi oferită spre vânzare, dar preţul nu i-a fost deocamdată stabilit, ne-a declarat Horea Sabău. Acesta nădăjduieşte că lucrarea sa va ajunge într-un loc demn, că se va găsi o administraţie publică dornică s-o aibă, dar se îndoieşte că aceasta ar fi cea orădeană. „Le-am mai propus celor de la Primărie să realizăm statuia în colaborare, să suporte ei cheltuielile, dar au zis că nu sunt bani. După ce am făcut-o în prima variantă, domnul Luncan a spus că arată bine şi au acceptat-o”, afirmă autorul. Horea Sabău spune că doreşte să realizeze şi alte proiecte artistice în colaborare cu Eurobeton şi cu Readymix.
Poate Horea Sabău se înşeală, şi edilii orădeni se vor gândi că acest oraş are nevoie nu numai de stadioane şi bazine de înot, de echipe sportive ancorate în mediocritate care înghit anual zeci de miliarde lei, ci şi de o „catedrală a artelor”, pe care la ora actuală nu o are.

Pengo Zoltan4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor