Specialistii germani ne dau lectii in managementul deseurilor

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Societatea Retim a fost cooptată în Fundaţia Româno-Germană Aquademica
Societatea Retim a fost cooptată în Fundaţia Româno-Germană Aquademica
Specialiştii germani ne ajută să ne perfecţionăm la capitolul gestiunea deșeurilor. Societatea Retim a fost cooptată în Fundaţia Româno-Germană Aquademica, un centru de competenţă şi de pregătire profesională în domeniul protecţiei mediului care are ca membri fondatori Departamentul de evacuare şi epurare a apelor uzate din cadrul Primăriei Munchen şi operatorul de apă-canal Aquatim din Timişoara.

În urma unui acord de colaborare semnat luni între reprezentanţii Primăriei Timişoara, cei ai Primăriei München, Fundaţia Aquademica, Aquatim, Retim şi Întreprinderea de management al deşeurilor din München (AWM), o parte dintre angajaţii societăţii timişorene de salubrizare va beneficia de cursuri de pregătire profesională susţinute de specialişti din Germania.

Cele două părţi, cea română şi cea germană, îşi vor extinde colaborarea şi în domeniul managementului deşeurilor, nu doar în cel al apelor.

„Aquatimul, împreună cu Departamentul de Ape Uzate din Munchen au o colaborare veche, începând din 2006. Ea a culminat în 2009 prin înfiinţarea Fundaţiei Aquademica. Aquademica a devenit un centru de perfecţionare, de dezvoltare a competenţelor din apă la nivel naţional aş putea spune. Au fost vreo 300 de cursanţi anul trecut, din toată ţara, la Timişoara şi datorită dezvoltării şi bunelor rezultate în domeniul apei ne-am gândit să dezvoltăm această colaborare şi în domeniul deşeurilor.

Specialiştii din Germania vin şi ţin cursuri la Timişoara, ne împărtăşesc experienţa lor practică. Vrem să integrăm toate problemele de mediu, vrem ca Timişoara să devină un pol de dezvoltare durabilă ţinând foarte mult cont de problematica protecţiei mediului”, a explicat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Reprezentanţii societăţii Retim spun că avem multe de învăţat de la partenerii germani în privinţa managementului deşeurilor, dar că dincolo de dotări şi cursuri de perfecţionare trebuie educaţi cetăţenii astfel încât să arunce gunoiul separat.

„Urmează să punem de comun acord planurile pe care vom colabora, în primul rând pe partea de pregătire profesională, urmând a stabili un număr de angajaţi care periodic să facă un ciclu de instruire în Germania sau poate vom găsi şi varianta venirii unor persoane de la serviciul primăriei din Munchen care să facă o instruire pe plan local. Timişoara are multe de învăţat în primul rând la partea de fineţe, o colectare mai elaborată a deşeurilor, pe fracţii, deşeu biodegradabil, deşeu uscat, menajer.

Probabil la dotare tehnică suntem cam la fel, că sunt aceleaşi tipuri de utilaje, dar e foarte importantă şi conştiinţa cetăţeanului, generatorul primar de deşeuri. Dacă el înţelege să le pună pe fracţii pentru noi va fi mai uşor să le colectăm, să le reintroducem în circuitul materiilor prime astfel încât să ajungă o cantitate minimă în deponia ecologică de la Ghizela”, a afirmat directorul responsabil de partea tehnică şi investiţii al Retim, Marcel Petrişor.

Cât despre reclamaţiile cetăţenilor care susţin că deşi depun deşeurile separat la pubele angajaţii Retim vin şi le preiau pe toate la grămadă, reprezentanţii societăţii de salubrizare spun că acestea sunt neîntemeiate, iar la mijloc trebuie să fie probabil o confuzie.

„Se poate verifica. Maşinile – de aici vine confuzia -, utilajele Retim sunt toate de acelaşi tip, Iveco de culoare albă. Să identifice după numărul de circulaţie şi atunci este mult mai plauzibilă o astfel de reclamaţie. Se preiau separat pentru că interesul nostru este să le preluăm separat, să le ducem în staţia de sortare, să putem recicla cartonul, hârtia, PET-ul, dozele, pentru că este şi o sursă de venit prin care ne acoperim o parte din cheltuieli”, susţine directorul Retim.

Citeste si: Aquatim a intrat intr-un nou parteneriat cu specialistii in domeniul apei din Germania

Timisoara continua parteneriatul cu nemtii in domeniul apelor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !