Specialistii timisoreni in terapie intensiva fac precizari

De Delia S. Barbu
Specialistii timisoreni in terapie intensiva fac precizari
Programele naţionale de finanţare a îngrijirii cazurilor grave din reţeaua spitalelor strategice şi măsurile de reformă anunţate de către Ministerul Sănătăţii au determinat reacții din partea medicilor, în special a celor din ATI. Prof.dr. Dorel Săndesc, coordonatorul clinicii ATI a Spitalului Județean Timișoara și președinte al S.R.A.T.I., pledează pentru îngrijirea pacienților gravi.

Reprezentanții Societății Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) au precizat că „salută asumarea de către Ministerul Sănătăţii a Programului Naţional de finanţare a îngrijirii cazurilor grave din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă (A.T.I.), conceput şi propus de către Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.).

În prezent, pacienţii în stare gravă beneficiază de o îngrijire excelentă în faza prespitalicească şi în unităţile de primire a urgenţelor (U.P.U.), prin sistemul realizat de către dr. Raed Arafat. Însă tratamentul în spital este afectat serios de subfinanţare, de absenţa medicamentelor, a materialelor sanitare şi a reactivilor, ceea ce diminuează mult şansele de supravieţuire a celor aflaţi în situaţii limită. În consecinţă, de nenumărate ori, singurul rezultat al îngrijirii adecvate în faza prespitalicească este acela că pacienţii nu mor în stradă, ci în spital!

Se impune ca pacienţii în stare gravă să beneficieze de condiţii optime de îngrijire atât în faza prespitalicească, cât şi pe parcursul internării. Realizarea acestui program ar reprezenta fără îndoială un moment istoric, pentru că, astfel, România, situată în coada Europei în privinţa sistemului sanitar, ar avea şansa de a se înscrie în rândul statelor cu cele mai bine puse la punct sisteme de management şi îngrijire într-un domeniu esenţial, acela al marilor urgenţe. 

Acest program este un exemplu sugestiv de respectare a unui principiu capital: adevăratele proiecte şi programe de reformă, în toate domeniile, pe care administraţiile centrale şi cele locale, ca şi decidenţii politici, trebuie să le promoveze şi să le aplice, sunt cele venite de la profesionişti!”, se arată în comunicatul societății. De asemenea, măsurile de creştere a finanţării spitalelor strategice, implicit creşterea tarifului plătit de Casa de Asigurări de Sănătate pe un caz, programele de finanţare a cazurilor de traumatisme severe, accidente vasculare cerebrale, programul pentru cazurile grave din terapie intensivă, cel pentru boli cardiovasculare sunt considerate „imperios necesare, chiar obligatorii”.

„Aceste măsuri se adresează unor patologii majore, aflate printre principalele cauze de mortalitate, patologii abordate aproape exclusiv în spitalele publice, întrucât solicită îngrijiri complexe, îndelungate şi cu costuri foarte mari”, mai spun reprezentanții S.R.A.T.I.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !