Specializare de marcă elveţiană

ORADEA – Vom avea specialişti formaţi la standarde europene! În urma semnării acordului de colaborare regională între judeţul Bihor şi cantonul elveţian St. Gallen, din luna martie, şefii mai multor instituţii elveţiene au început elaborarea unor proiecte ce vizează şcolirea bihorenilor în diverse domenii.

Astfel în decursul următorilor doi ani vor avea loc schimburi de experienţă între specialişti elveţieni şi bihoreni, cu prioritate în domeniul sănătăţii, al turismului şi al culturii. Acest fapt a fost confirmat de către cei şapte membri ai delegaţiei din St. Gallen prezenţi în aceste zile în judeţul nostru. În acest sens au avut loc întâlniri cu conducerile mai multor instituţii locale, întâlniri care se vor sfârşi cu o mică excursie în zona Arieşeni.

 Ajutor în Oncologie

Unul dintre domeniile în care elveţienii sunt dispuşi să facă schimb de specialişti este cel al sănătăţii. „Am vizitat secţiile de adulţi şi de copii de la Oncologie. Am stabilit ca în primăvara anului viitor să trimitem doi medici specialişti la Oradea pentru a împărtăşi cadrelor medicale de aici din experienţa lor. Totodată, din partea română vor pleca la St. Gallen patru persoane, dintre care doi medici, o asistentă şi poate o infirmieră care să vadă la faţa locului cum se lucrează în spitalele de la noi” a declarat Roman Wust, secretar general al Ministerului Sănătăţii din St. Gallen, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bihor.

Acesta a dorit să precizeze că partea elveţiană va suporta financiar cursurile predate bihorenilor. Dr. Ladislau Ritli, director al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, prezent la întâlnire, a dorit să precizeze că deocamdată partea elveţiană va investi în formarea de specialişti, finanţarea efectivă a sectorului sanitar românesc intrând în competenţa Ministerului Sănătăţii din ţara noastră.

 Colaborări culturale

Alte proiecte importante create din această colaborare regională se axează pe formarea unor specialişti în domeniul turismului, domeniu primordial în „ţara cantoanelor”. „Experienţa dânşilor în turismul de munte ne va fi de un real folos în pregătirea unor specialişti care să pună la punct staţunile noastre montane”, a declarat Gavrilă Ghilea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Având în vedere tradiţia culturală a celor două părţi partenere, nici acest domeniu nu a fost omis de pe ordinea de zi. „Noi colaborăm cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea de cinci ani de zile.

Din această colaborare s-a născut o expoziţie comună, privind gastronomia, şi care a fost susţinută în St. Gallen. În perioada următoare dorim să ne aducem şi noi aportul artistic cu ocazia redeschiderii Muzeului Ţării Crişurilor”, a afirmat Dieter Meile, şeful Departamentului de Cultură din St. Gallen.

„Privită în ansamblu, această colaborare va constitui un transfer de cunoştinţe nu numai la nivel politic dar şi adminsitrativ. Nu trebuie să ne limităm doar la colaborarea între politicieni, ea trebuie să se extindă şi la nivelul cetăţenilor”, a precizat Peter Schonenberger, preşedintele Relaţiilor Internaţionale din St. Gallen.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase