Specializări noi şi vechi la Universitatea din Oradea

Specializări noi şi vechi la Universitatea din Oradea
ORADEA – Universitatea din Oradea aşteaptă promovarea Hotărârii de Guvern prin care se vor aproba specializările pentru studiul de licenţă pentru anul universitar 2008-2009.

La nivelul Universităţii, la cele 18 facultăţi din componenţă, se regăsesc 112 specializări, dintre care 63 sunt acreditate, 16 în curs de acreditare, iar restul nu îndeplinesc consiţiile de acrediitare.

„Acreditarea specializărilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, trebuie demarată după absolvirea celei de-a treia promoţii la acel program de studiu şi se finalizează la a cincea promoţie”, ne-a declarat Ioan Felea, prorector responsabil cu calitatea în Universitatea din Oradea.

Programe „minore”
La un calcul simplu cel mai mic termen în care o specializare poate să îşi înceapă acreditarea ar fi de cinci ani, pentru un program de trei ani în sistemul Bologna. „În cazul unei specialităţi de patru ani poate fi demarat procesul de acreditare după absolvirea primelor trei promoţii adică la şase ani de la înfiinţare, adică de la autorizarea provizorie a programului de studiu”, explică rectorul universităţii Cornel Antal.

Diferenţa de programe, care nu sunt acreditate şi nici nu se află în curs de acreditare reprezintă specializările care nu au, încă, „vârsta” pentru acreditare, adică nu au încă trei generaţii de absolvenţi de la introducere. „Diferenţa de 33 de specializări care sunt doar autorizate provizoriu sunt cel care nu au ajuns la «vârsta majoratului» pentru acreditare”, susţine Cornel Antal.

Acreditări de miliarde
Conform calendarului de acreditare aprobat de conducerea Universitţii din Oradea, în anul calendaristic 2008 vor fi evaluate pentru acreditare un număr de 16 specializări, 11 sunt programate pentru evaluarea periodică (o dată la fiecare cinci ani după acreditare), iar cinci specializări noi vor fi evaluate pentru a obţine autorizarea provizorie şi a putea fi introduse.

Costurile pentru acreditare, evaluările periodice şi evaluările pentru obţinerea acreditărilor provizorii, în cazul a cinci programe noi, de studiu sunt destul de ridicate, doar pentru primele două costurile ridicându-se la 670.174 lei noi. Costurile pentru introducerea celor cinci noi specializări sunt de 210.728 lei noi, anul 2008 dovedindu-se unul scump pentru Universitatea din Oradea, din punct de vedere al fondurilor care vor ajunge la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.

Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !