Speech-uri, teatru şi operă

Speech-uri, teatru şi operă
Pregatite de aproape un an, cea de-a XV-a editie a Saptamânii Teatrului Scurt si aniversarea jubileului trupei „Iosif Vulcan” au debutat cu o festivitate în cadrul careia au fost rostite mesaje de salut ale institutiilor culturale si ale autoritatilor, locale si centrale, pentru dubla sarbatoare a Teatrului oradean.

Finalul acestui moment a fost rezervat unui moment emotionant, la microfon fiind invitati pentru evocarea momentelor, de dramaturgul Mircea Bradu, director al Teatrului de Stat vreme de mai bine de un deceniu si jumatate, Emanuel Engel, si el fost director al institutiei, si Elisabeta Pop, cea care timp de 30 de ani a fost secretar literar al lacasului oradean al Thaliei. Fara regrete


Locul invitatilor la aceasta festivitate a fost luat, dupa o jumatate de ora de speech-uri, de eroii piesei „Sorry”, Ion Caramitru si Mariana Mihut. Cei doi reputati artisti ai Teatrului Bulandra sunt protagonistii spectacolului regizat de Yuriy Kordonskiy, o punere în scena a textului dramatic semnat de Aleksander Galin. Tulburatoarea poveste de dragoste dintre un emigrant rus în Israel, Iuri Zvonariov, care se întoarce la Moscova pentru a o reîntâlni pe iubita sa din studentie, Inna Rassadina, sta sub semnul regretului unei iubiri neîmplinite.

Cei doi îsi petrec noaptea nuntii în morga de la subsolul unui spital moscovit si, între semnalele care anunta sosirea unui cadavru proaspat – o sonerie pentru barbati si doua sonerii pentru femei – încearca sa resusciteze un sentiment la fel de mort ca si participantii involuntari la acest moment. Interpretarea maiastra, coroborata cu momentele de umor persiflant, dar si cele de emotie ingenua, au contribuit la atenuarea senzatiei de lipsa de ritm pe care piesele cu distributie restrânsa o induc publicului de teatru. Aplauzele prelungite de la final au încununat efortul artistic al celor doi artisti.

Finalul, încoronat de opera


O buna parte din cele câteva sute de spectatori ai piesei, carora li s-a alaturat si Ion Caramitru, s-au mutat dupa caderea cortinei peste drum, la Filarmonica, pentru concertul de cantonete si arii din opere al celebrului tenor oradean Alexandru Badea. Dupa un debut mai ezitant, concitadinul nostru, a carui voce est

Valentin Buda