Speologie – şcoală pentru tehnicienii cavernelor

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Speologie – şcoală pentru tehnicienii cavernelor
© Şcoală pe coardă Foto: Tudor Rus
A 26-a ediţie a Şcolii Naţionale de Speologie a fost găzduită în locaţia deja tradiţională din zona Padiş, la Cabana Cetăţile Ponorului.

S-a încheiat duminică, cu succes pentru doar o parte dintre cei 37 de cursanţi înscrişi la cursurile de Tehnică de Speologie Alpină(TSA). „13 au fost înscrişi la cursul de TSA avansaţi, 23 la TSA începători şi unul la cursul de perfecţionare tehnică. La TSA avansaţi rezultatele au fost tragice: şase au picat testul de intare în curs şi doar cinci au luat examenul final”, ne-a spus Adina Micula, organizator şi iniţiator federal.

file6qy3qd3phb51a60la31l Foto: Tudor Rus ©

Conform standardelor Şcolii Române de Speologie, finalizarea cu succes a cursului de TSA 1 atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. TSA 2 atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III. Nivelul 3, cel de perfecţionare tehnică, asigură însuşirea tehnicilor și metodelor de explorare speologică, atestă capacitatea tehnică de echipare a peşterilor de gradul III și IV, inclusiv a tehnicilor de escaladă și de echipare cu materiale lejere precum şi parcurgea de râuri subterane.

coffee Foto: Tudor Rus ©

O prezenţă mai puţin obişnuită, mai ales pentru un loc lipsit de expunere la soare, a fost observată de participanţi cu respectul cuvenit. „Era lângă noi, unde facem de obicei echiparea, o viperă mare, încolăcită pe jos. Nu i-am zis nimic stagiarei care echipa decât după ce a terminat, nu am vrut să o vedem cum lasă totul în urmă în fuga mare”, ne-a relatat Adina Micula.

sarpe Foto: Tudor Rus ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !