Speranţa unui loc de munca in Oradea

4Comentarii
Speranţa unui loc de munca in Oradea
1.745 de bihoreni au participat vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Imagini

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”, desfăşurată vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a stârnit interesul multor absolvenţi, şi nu numai. Dacă la primele ore ale dimineaţii tinerii aflaţi în cautarea unui loc de muncă nu prea s-au înghesuit, pe la ora 11:00 sala era neîncăpătoare.

Conform informaţiilor oferite de AJOFM Bihor, la bursă au participat 34 de firme Oradea care au oferit 377 de locuri de muncă. Marea majoritate a locurilor de muncă au fost pentru cei cu studii medii. Printre acestea se numără operator, manipulant marfă, reprezentant vânzări, casier, îngrijitor vârstnici, reprezentant comercial, şef secţie producţie, agenţi comercial, baby siter pentru Anglia, dar şi librar şi şofer.

„La bursa au paricipat 34 de firme Oradeacare au oferit în jur de 400 de locuri de muncă. Peste 60 dintre acestea au fost pentru cei cu studii superioare. Agenţii economici au solicitat în special din această categorie peroane în sistemul IT”, a precizat Dorel Drăghici, directorul coordonator al AJOFM Bihor.

 

Dezamăgiţi

 

Mulţi tineri prezemţi al bursă s-au declarat nemulţimiţi de oferte. „Nu am nici o speranţă că-mi voi găsi un loc de muncă aici. Am constatat că faci studii superioare degeba. Eu unul nu am găsit nimic pe profilul meu, sunt în schimb multe locuri de muncă pentru cei cu studii liceeale sau scoli profesionale”, ne-a spus Sebastian Dobai, un tânăr venit la bursa în speranţa găsirii unei slujbe. Diana Farcău, o altă tânără venită la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, spune că nu a găsit nici măcar o firmă care să aibă vacant un loc de muncă pentru specializarea pe care a terminat-o ea. „Eu am terminat dreptul, dar aici nu este nici un post unde pentru care mi-aş putea depune CV-ul. Am absolvit anul acesta facultatea şi aş vrea, dacă tot am studiat sa-mi găsesc de muncă în domeniu”, a precizat acesta.

Pe de altă parte angajatorii spun că tinerii sunt cam pretenţioşi. „Ne aşteptam la mai mulţi participanţi interesaţi. Dar cred că din comoditate nu vor să presteze decât anumite munci. Noi le oferim carnete de muncă şi salar fix, dar trebuie să îndeplinescă un target, lucru care pe mulţi îi sperie” a precizat Tiberiu Bodea, reprezentantul unei firme de asigurări.

Nici de construcţii tinerii nu au fost prea interesaţi. „Oferim 35 de locuri de muncă dar nu prea au fost persoane interesate”, ne-a spus Corina Orbai, reprezentanta unei mari firme de construcţii din Oradea.

 

Explicaţii

 

Scăderea numărului de firme Oradea participanţi la bursa de anul acesta, dar şi a numărului de locuri de muncă vacante este pusă de directorul AJOFM Bihor pe seama crizei prin care trecem, dar şi a faptului că angajatorii nu mai sunt stimulaţi să încadreze în muncă tineri absolvenţi. „Bugetul oferit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu ne mai permite să acordăm subvenţii angajatorilor care încadrează absolvenţi”, a spus directorul coordonator al AJOFM Bihor.

Conform reprezentanţilor AJOFM la Bursa de vineri au participat 1.745 de persoane din care 1.620 au fost absolvenţi. Au fost selectate în vederea angajării 637 de persoane. De asemenea, la eveniment au participat şi trei persoane cu handicap. „În condiţiile actuale, atât prezenţa angajatorilor cât şi a participanţilor este una bună. Sper că la 30 de zile, când vom face o evaluare a rezultatelor să constatăm că din cei 637 de persoane selectate un mare procent să fie angajate”, a concluzionat Dorel Drăghici.

Simona Albinaru

Taguri: ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor