Spiderman reloaded…

3Comentarii
Spiderman reloaded…
O  nouă noua incercare de a ridica valoric performantele free-climbing-ului (escaladei libere) romanesti se încearcă în următoarele două săptămâni, în afara graniţelor ţării, la Kalimnos, în Grecia.

Dupa “isprava” de la mijlocul lunii iunie a anului trecut, cand a reusit escaladarea integrala, in premiera a traseului “ El Monstro”, cel mai dificil traseu de escalada libera, grad 11, conform Uniunii Internationale a Asociatiilor de Alpinism, si, in acelasi timp, cel mai lung tavan (28 m) din tara, aducand astfel “polul” escaladei libere romanesti la noi in biohr, la Vadu Crisului, salvamontistul si alpinistul oradean Sedevi Imre, “botezat” , nu fara motiv, de mass-media locala – Spiderman – , se pregateste de o noua performanta : stabilirea unui nou record national de dificultate.


De data aceasta, pentru ca nu exista inca un traseu mai dificil decat “El Monstro”, tentativa de stabilire a unui nou record national va fi efectuata peste hotare, la Kalymnos, una din puzderia de insule ale arhipeleagului grecesc, in cadrul expeditiei “ KALYMNOS 2006 – ROclimb new record ”, organizata de Asociatia Salvatorilor Montani Bihor .

Tinta principala a este traseul “Titan Rope”, grad de dificultate 11+ conform UIAA, avand un tavan surplombat lung de 60 m. Alte 2 trasee, “ Dragonian Devill” , grad 11- UIAA si “Lucky Luka” grad 11- UIAA vor reprezenta “incalzirea” in vederea asaltului final.

Motivul alegerii insulei Kalymnos, ca loc de desfasurare a acestei tentative, sunt multiple :


Paradisul escaladei

Kalymnos este realmente un paradis al cataratorilor, economia micii insule, cu o suprafata de 111 km2 si o populatie de aproape 17.000 locuitori, bazandu-se pe pescuitul traditional, recoltarea si prelucrarea buretilor de mare si, in cea mai mare parte pe turism. Desii lipsita de vestigii antice deosebite, singurele obiective reprezentative fiind de fabrica de bureti si o mica manastire, turistii sunt atrasi de plajele linistite si , cea mai mare parte dintre ei , de cele peste 200 de trasee extrem de dificile care realmente impanzesc falezele verticale ale insulei, motiv pentru care , in 2001 aici s-a desfasurat un campionat mondial de free-climbing .

Profilul si textura stancii sunt aproape identice cu cele din zonele Vadu Crisului – Suncuius si Meziad, zone in care Imi si colegii sai de la Salvamont Bihor intentioneaza sa puna in valoare uriasul potentialul existent pentru deschiderea de trasee de escalada de mare dificultate, din dorinta de a atrage mai multi turisti – cataratori si astfel a contribui la dezvoltarea turismului bihorean.

Climatul insulei permite abordarea traseelor la o data la care, la noi, abia se topeste zapada si, amanunt deloc neglijabil, preturile serviciilor sunt foarte bune.

Imi cunoaste bine locurile, el mai efectuand un stagiu de pregatire aici, in perioada 20 dec ’05 – 15 ian. 2006

Atestarea viitorului potential record va avea ca martori doi timisoreni. Desi initial proiectul expeditiei prevedea o durata de circa 60 de zile, din cauza bugetului, limitat de numarul scazut al sponsorilor care s-au implicat, aceasta durata s-a redus la 2 saptamani. Sponsorii expeditiei “ KALYMNOS 2006 – ROclimb new record ”sunt Consiliul Judetean Bihor, reteaua de magazine “ Mountain Expert “, SC ProEnerg srl Oradea, SC Khiron srl Oradea, SC Edelweiss srl Oradea, SC GABSZO Trans-Tour srl. Oradea, SC IDEART srl Oradea .

Cristina Ghilea
3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor