Spirite încinse în învăţământ

Paul Rusu - lider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Hunedoara.
Paul Rusu - lider al Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Hunedoara.
Deva – Comisia de buget-finanţe din Parlament a respins propunerea de majorare a salariilor profesorilor cu 22% în 2007. În urma deciziei de la Parlament liderii de sindicate din învăţământ îl acuză pe ministrul educaţiei că nu este de partea profesorilor şi că „propunerea de majorare a salariilor profesorilor a fost respinsă cu sprijinul direct al ministrului Hărdău care face un joc dublu” (Cătălin Croitoru).

Potrivit amendamentului, veniturile dascălilor urmau să crească cu 7% de la începutul anului şi cu 15% de la 1 octombrie.

Având în vedere faptul că în bugetul Educaţiei, pentru anul viitor, era prevăzută o majorare cu doar 18 procente, suplimentarea trebuia să se realizeze din fondurile destinate lucrărilor în infrastructura şcolară.

„Este primul demnitar care votează împotriva propriilor salariaţi”, ne-a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea.

Liderul sindicaliştilor din învăţământul hunedorean, Paul Rusu, specifică faptul că negocierile de la Parlament vor continua şi în această săptămână.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au respins amendamentul care propunea majorarea cu 4% a salariilor profesorilor cu 18 voturi împotrivă şi doar 14 favorabile. Ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, a afirmat că ministerul este mulţumit cu bugetul alocat pentru anul următor, în cuantum de 5,2% din PIB plus 0,5% alocat pentru cercetare, exprimându-şi dezacordul faţă de această propunere.

El a subliniat că în acest an profesorii au beneficiat de cea mai consistentă creştere salarială, de 18,7%. Nici ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu a agreat solicitarea de majorare salarială. Aceste atitudini i-a pus pe jar pe reprezentanţii sindicatelor din învăţământul românesc, care au solicitat noi discuţii pe marginea cererii profesorilor.

Paul Rusu preciza, ieri, că în discuţiile dintre reprezentanţii dascălilor şi Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor se va propune ca în luna ianuarie 2007 să se acorde 7% şi în septembrie sau octombrie să se acorde încă 15% creştere salarială.

Sanda Bocăniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase