Spital ca în Las Vegas

37Comentarii
Spital ca în Las Vegas
ORADEA – Patru medici din Oradea vor deschide, peste câteva săptămâni, cel mai mare spital privat din România. Sunt fraţii Traian şi Adrian Maghiar şi Ovidiu Cacuci împreună cu sora sa. Se feresc să pronunţe cifre, dar spun cu toată gura că Spitalul Pelican este cea mai mare investiţie în Sănătate făcută de persoane private, şi nu de stat.

Dacă numai instalaţia care asigură climatizarea în spital a costat un milion de euro, atunci cei 15 milioane de euro investiţi, sumă vehiculată în sistem, nu e exagerată. „Există riscuri”, recunosc Ovidiu Cacuci şi Traian Maghiar. În special datorită faptului că pentru a realiza investiţia, acţionarii au luat un împrumut consistent. Cred că îşi vor recupera investiţia în aproximativ 15 ani, şi şi-a pus în cap să fac un spital cu condiţii de cinci stele. Cu saloane de unu-două paturi, cu climatizare şi supravegherea funcţiilor vitale din camera asistentelor.

Programările pentru investigaţii se vor putea face atât la recepţie, cât şi la telefon şi prin internet. Pacienţii vor fi spitalizaţi o zi, în cazul intervenţiilor uşoare, după care vor putea fi supravegheaţi la domiciliu de personal specializat din cadrul spitalului. Spitalul va fi deschis în două etape şi va avea 80 de paturi. În prima etapă vor fi disponibile pacienţilor 58 de paturi. Fiindcă acţionarii Spitalului Pelican cunosc şi prin prisma actului medical, dar şi ca pacienţi, importanţa confortului pentru bolnav, au investit şi în paturi care pot fi reglate digital.

„Am fost internat la Las Vegas, într-o clinică, dar paturile acestea sunt dintr-o generaţie mai nouă”, mărturisea Gogu Cacuci, unchiul doctorului Ovidiu Cacuci. „Am fost operat la coloană şi ştiu cât este de important să îţi poţi regla poziţiile”, a spus doctorul Ovidiu Cacuci. Traian Maghiar spune că s-au inspirat în construcţia şi dotarea noului spital din unitaţi spitaliceşti din Franţa, Germania şi chiar din Las Vegas.

Nume grele

„În cele cinci săli de operaţie ultramoderne există sterilizare în flux laminar şi presiune pozitivă”. În traducere asta înseamnă că în momentul în care se deschid uşile, nu intră aerul de afară şi, astfel, se reduce riscul infecţiilor, dar creşte şi eficienţa economică a spitalului. „Spre deosebire de spitalul public în care trebuie să aştepţi ca să poţi opera din nou într-o sală unde s-a intervenit înainte, de pildă, pe colon, fiindcă trebuie să se schimbe aerul, la Pelican nu e necesar, nu vor fi timpi morţi”, susţine doctorul Cacuci.

Cele mai noi tehnici operatorii vor fi executate de nume grele din medicină. Traian Maghiar şi Ovidiu Cacuci promit că 30 dintre cei mai bine cotaţi medici orădeni vor acorda servicii medicale în spitalul lor. „Cu toţii ne asumăm un risc. Colegii care vor lucra cu noi m-au întrebat dacă noi chiar vom părăsi spitalul de stat. Pentru că aşa le-am cerut şi lor să procedeze. Cred că aşa trebuie să facem pentru a reuşi. Aici va fi un spital clinic, vom avea şi ore cu studenţii”, spune Traian Maghiar.

Vor putea alege

În premieră în Oradea, pacientul îşi va putea alege medicul care îi va realiza intervenţia. Acţionarii de la Spitalul Pelican spun că au conexiunile necesare pentru a apela la serviciile unor reputaţi specialişti din Bucureşti, Viena sau din Ungaria. Aşa că deplasările bihorenilor peste graniţă, pentru a se trata, nu vor mai fi necesare. „Se vor executa proceduri care, deocamdată, nu se fac la noi.

De exemplu laparoscopia în cancerele de colon ori suturarea mecanică la anusul iliac. Garantăm, astfel, vindecarea mai rapidă şi un procentaj crescut de reuşită. Pacientul vine, e consultat şi diagnosticat, şi operat în ziua internării. În 80% din cazuri spitalizarea nu va depăşi o zi, după care pacientul va fi externat cu ambulanţa şi îngrijit zilnic la domiciliu de o echipă formată din medic şi asistentă. Dacă un pacient va dori să fie operat la inimă de cel mai reputat medic din Bucureşti, de pildă, o să-l aducem. Aceştia, pe lângă asigurarea de sănătate obligatorie, vor trebui să participe şi cu o co-plată. Noi ne adresăm tuturor celor care au un venit de aproximativ zece milioane lei”, spune Ovidiu Cacuci.

Cine sunt acţionarii

Nu au fost prea răsfăţaţi de presă. Faptul că Adrian şi Teodor Maghiar sunt fiii fostul rector Teodor Maghair i-a ajutat pe cei doi doar la capitolul notorietate. Concurenţa făcută sistemului de stat, faptul că acţionarii de la Pelican au reuşit să rupă din bugetul asigurărirlor de sănătate, prin serviciul privat de ambulanţă, le-a atras antipatia unui segment din sistem. Adrain Maghiar este decanul Facultăţii de Medicină, Traian Maghiar a fost rectorul Universităţii Oradea, este specializat în urologie şi are o carte de vizită impresionantă. Ovidiu Cacuci are specializare în ortopedie şi traumatologie şi o vreme a fost managerul Spitalului Judeţean. Familiile Maghiar şi Cacuci au funcţionat în această formulă de ani buni în cadrul Policlinicilor „Pelican”. Chiar dacă averea lor este deja folclor, din punct de vedere profesional Traian Maghiar şi Ovidiu Cacuci sunt cotaţi, la rândul lor, ca medici de cinci stele.

Veronica Bursasiu37Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor