Spitale reabilitate termic pe bani de la UE

De Dan Birta
1Comentariu
Marcel Boloş
Marcel Boloş
Veşti bune pentru autorităţile locale în urma Comitetului de Monitorizare al POR, desfăşurat în zilele de 23 şi 24 octombrie la Oradea.

Potrivit lui Marcel Boloş, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, CM al POR a avizat deschiderea de apeluri de proiecte pentru clădirile instituţiilor publice. „Este vorba despre clădirile spitalelor. Este un program mult aşteptat şi am stabilit ca în următoarea întâlnire să definitivăm schema de finanţare”, a declarat Marcel Boloş.

Spitale judeţene şi municipale

Banii vor putea fi utilizaţi pentru reabilitarea termică a spitalelor judeţene şi municipale. Nu vor putea fi utilizaţi de către spitalele private. „Este vorba de două componente: reducerea cheltuielilor de funcţionare pentru spitale, pe de o parte, şi confortul termic al pacienţilor, pe de altă parte”, a subliniat secretarul de stat.

Schema de finanţare prevede că grantul din bugetul UE va fi de 80%, valoarea sprijinului de la bugetul de stat – 10%, iar de la bugetul local – 10%.

În trimestrul I din 2013 va fi lansat ghidul solicitantului, iar până la 31 decembrie 2013 trebuie finalizat procesul de contractare. Aceste proiecte vor trebui implementate până la 31 iulie 2015. Bugetul iniţial al programului este de 100 de milioane de euro. „Este un program absolut necesar pentru România, pentru asigurarea condiţiilor în domeniul sănătăţii”, a explicat Marcel Boloş.

Prin acest program vor putea fi efectuate lucrări de anvelopare exterioară, realizarea tâmplăriei geamurilor şi uşilor, sistemul de ventilaţie, alimentarea cu energie electrică şi termică. Dacă spitalele sunt în măsură să aleagă soluţii inovatoare de genul panourilor solare, etc, acestea sunt acceptate la finanţare.

Finanţarea se va face după principiul primul venit, primul servit. „Acest program este un program pilot. Câştigul cel mai mare este pentru perioada 2014 – 2020. În condiţiile în care actualul program merge bine, vom avea uşa deschisă pentru a negocia astfel de programe şi pentru eficientizarea energetică şi pentru clădirile publice, şcolile, de exemplu”, a conchis Marcel Boloş.

Acesta a mai informat despre lansarea ghidului solicitantului pentru domeniul nou de intervenţie „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”. Lansarea se va face în data de 1 noiembrie, iar lansarea apelului de proiecte va avea loc în 15 noiembrie.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor