Spitalele bihorene, de căruţă

Spitalele bihorene, de căruţă
Ministrul Sanatatii vrea sa închida spitalele neacreditate, iar Bihorul e pe zero la acest capitol. Declaratia publica facuta în weekend de catre ministrul Sanatatii a socat lumea medicala. Eugen Nicolaescu a declarat ca nu va mai accepta ca spitalele din tara sa functioneze fara sa fie autorizate si acreditate.

Ministrul a motivat ca nu va mai permite ca oamenii sa se interneze cu o boala si sa iasa cu doua. El s-a referit în special la infectiile din spital, pe care le iau cu usurinta bolnavii internati pentru tratament.

În Bihor, situatia nu este deloc roz. Nici un spital din cele circa saisprezece, câte functioneaza în Oradea si judet, nu are acreditare. În privinta autorizatiei de functionare, doar doua treimi din unitatile cu paturi detin autorizatie de functionare pe o perioada de cinci ani. Spitalele autorizate sunt: Spitalul de Copii, Maternitatea, Sectia de adulti a Spitalului de Neuropsihiatrie, Spitalul de Pneumologie, Spitalul din Marghita, din Salonta si jumatate din Spitalul de la Nucet.

Vechea problema: banii
Pentru autorizarea si acreditarea spitalelor ar fi necesari bani foarte multi, care sa permita schimbarea unor circuite în spitale, astfel încât sa se închida sau sa se devieze unele cai de acces. În acest fel, circulatia infectiilor ar scadea, la fel si numarul bolnavilor care contracteaza alte boli în spital.

Anul trecut, 288 de bihoreni internati sa se trateze în spitalele din Oradea si judet s-au îmbolnavit. În prima jumatate din acest an, 257 de oameni au contractat o infectie din spital, alta pentru care s-au internat ca sa o trateze.

Otilia Sandor

Taguri: