Spitalele nu au fata de UE

În sfârsit, o institutie abilitata s-a gândit sa se intereseze daca bolnavii sunt sau nu multumiti de calitatea serviciilor medicale din unitatile spitalicesti. Inspectorii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Bihor sunt aproape de finalizarea unui raport efectuat pe baza unui chestionar în spitalele din Oradea si Bihor.

Cum ati fost tratati?


Biroul de Presa al CAS Bihor ne-a comunicat ca a dorit sa întocmeasca acest chestionar fiindca în anul trecut un numar impresionant de persoane si-au exprimat nemultumirea fata de modul în care sunt tratate în spitale.


Chestionarul din septembrie – octombrie a.c. a cuprins un esantion de 284 de intervievati, care au fost întrebati de inspectorii CAS daca sunt multumiti de cazarea din spital, de hrana, de timpul consultatiei, de atitudinea personalului medical.


Subiectii au fost întrebati daca primesc sau nu medicamente în spital, daca sunt multumiti de modul în care sunt îngrijiti, ce parere au despre spitalul în care sunt internati si daca mai vor sa se interneze în aceeasi unitate.

Rezultate sumbre


Potrivit raportului primit de la CAS Bihor, cei mai multi bihoreni (40,7%) se plâng de faptul ca în spital nu primesc toate medicamentele de care au nevoie. Aproape 30% din bolnavii chestionati si-au exprimat insatisfactia fata de igienizarea lor la internare, precum si de transportul lor pâna la sectia unde sunt internati.


Cu toate acestea, majoritatea celor întrebati s-au aratat multumiti de medicul care i-a tratat. Tot din raport reiese ca din banii alocati anul acesta la spitale (aproape 850 miliarde de lei vechi), un procent de 67% s-a dus pe salariile personalului si doar 9,2% pe medicamentele bolnavilor.


Pentru ca numarul subiectilor întrebati în fiecare spital a fost direct proportional cu numarul paturilor din unitatea respectiva, inspectorii CAS Bihor spun ca în chestionarul lor trebuie tinut cont de mai multe lucruri, pentru o analiza completa a datelor.

Sanctiunile, la DSP


Dupa finalizarea chestionarului, inspectorii CAS Bihor urmeaza sa stabileasca o întâlnire cu sefii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, cu scopul de a remedia neajunsurile din spitale. Referitor la eventualele sanctiuni date personalului medical din spitalele care i-au nemultumit mai mult pe bolnavi, Biroul de Presa al CAS Bihor a comunicat ca aceasta sarcina revine altor institutii, cum este DSP Bihor.

Otilia Sandor