Spitalul de Infecţioase va deveni secţie

Spitalul de Infecţioase va deveni secţie
ORADEA – Reforma sanitară în judeţul nostru debuta printre altele cu intenţia conducerii Autorităţii de Sănătate Publică Bihor şi a Prefecturii de a transforma Spitalul Clinic de Boli Infecţioase în secţie a Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Infectioase

Deşi la un moment dat nu s-a mai discutat despre această problemă, ieri a apărut pe site-ul Ministerului Sănătăţii proiectul de Hotărâre de Guvern conform căruia se schimbă statutul juridic al acestei instituţii sanitare. Şi asta în condiţiile în care, actualul manager al Spitalului, dr. Sonia Drăghici, s-a prezentat la concursul pentru ocuparea fotoliului de conducere, care s-a încheiat joia trecută.

Aflând de la reporterul J.b. despre apariţia proiectului, dr. Drăghici nu a dorit să facă deocamdată nici un comentariu. Cât priveşte poziţia conducerii ASP Bihor, aceasta susţine că transformarea spitalului era inevitabilă. „Apariţia acestui proiect legislativ era imprevizibilă. Putea să iasă peste trei luni. Nimeni nu ştia sigur când”, ne-a declarat dr. Ladislau Ritli, director ASP Bihor.

 

Problema finanţării

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern se precizează că desfiinţarea spitalului e necesară deoarece „ datorită finanţării prin sistem DRG unitatea înregistrează dificultăţi financiare majore, existând perioade când veniturile obţinute sunt insuficiente şi nu pot asigura cheltuielile de personal şi cheltuielile cu regia unităţii”, se precizează în actul normativ. În aceste condiţii, soluţia ar fi în opinia conducerii ASP Bihor, utilizarea comună a serviciilor administrative şi medicale ale Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

„Secţiile de boli infecţioase funcţionează la o distanţă de aproximativ 500 metri de sediul administrativ al spitalului judeţean şi la 600 de metri de staţionarul II al spitalului judeţean, ceea ce face posibilă asigurarea de servicii medicale de laborator, radiologie şi administrative în comun”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

 

Va rămâne pe loc

Deşi va deveni secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, secţia de infecţioase va rămâne în aceiaşi locaţie în care funcţionează şi acum Spitalul de Boli Infecţioase, adică pe strada Tribunalului, nr.8. Patrimoniul său va fi preluat de către Spitalul Judeţean în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii. „Personalul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Oradea se preia de către Spitalul Clinic Judeţean Oradea, în funcţie de normativele de personal. Personalul excedentar va fi redistribuit la alte unităţi sanitare”, se specifică în finalul actului normativ.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase