Spitalul Judeţean în febra lucrărilor

Renovare la Spitalul Judeţean
Renovare la Spitalul Judeţean
După ce la finele lunii iulie au avut loc licitaţiile pentru lucrările de înlocuire a tâmplăriei la unele etaje ale Spitalului Clinic Judeţean Oradea, amenajarea subsolului şi utilarea cu ascensoare, începând cu această săptămână, lucrările au demarat în forţă.

Dacă pentru primele două lucrări, licitaţia a fost câştigată de două firme bihorene, la ascensoare a câştigat aceiaşi firmă bucureşteană cu care Spitalul Clinic de Copii „Dr. Curteanu Gavril” Oradea a colaborat în vederea achiziţionarii lifturilor pe care le deţine la ora actuală.

Reduceri de costuri

În prezent se lucrează la subsolul tehnic, la înlocuirea tâmplăriei la etajul 8, pe secţia de Boli Interne III, la etajul 7, pe secţia de Gastroenterologie şi la etajul 6, pe Secţia de Diabet.

„Pentru tâmplărie, care este veche de peste 20 de ani, se alocă 4,5 miliarde de lei, pentru lifturi era iniţial în proiect suma de 3,5 miliarde, dar licitaţia s-a câştigat cu 3 miliarde 100 de milioane de lei. Cât priveşte amenajarea subsolului, proiectul prevedea o investiţie de 14,5 miliarde, dar lucrarea a fost adjudecată la 6,5 miliarde de lei”, susţine dr. Tiberiu Bondar, manager al Spitalului Clinic Judeţean.

Cazan ecologic

Potrivit afirmaţiilor dr. Bondar, săptămâna viitoare se va semna şi contractul privind instalarea unui cazan ecologic pentru încălzirea spitalului, ce va funcţiona pe bază de rumeguş presat.

„Acest proiect va fi finanţat de către Fondul Român pentru Eficienţa Energiei, cu suma de 325.000 de dolari, pe parcursul a trei ani de zile, cu o dobândă de 6,5%. Este un proiect care s-a tergiversat ani la rând dar pe care dorim să-l punem acum în aplicare”, spune cu convingere dr. Bondar. În opinia sa, cu ajutorul acestui cazan, dar şi graţie izolării cu termopane, se va economisi cu 50% energia termică.

Alte proiecte

În perioada următoare se va derula şi proiectul ce vizează instalarea conductelor de apă şi canalizare, ce vor urca până la ultimul etaj, astfel încât fiecare salon mare să aibă coloană trasă. „Vom putea astfel să ne încadrăm în normele impuse de Uniunea Europeană, care impune la fiecare salon grup sanitar. Cât priveşte toaletele de la capătul coridorului, le vom desfiinţa şi vom putea crea câte două saloane”, conchide dr. Bondar.

Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit pe 15 decembrie, însă dr. Bondar este ferm convins că acestea vor fi terminate mult mai repede. „Sperăm ca până pe 20 septembrie să fie gata instalaţia pentru încălzire, iar tâmplăria merge destul de repede. Se fac cam 8 saloane de zi”, adaugă dr. Tiberiu Bondar.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !